Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Kriger kæmper for klimaet

filmDer er dømt superheltinde for alle klimapengene, når islandske Halla fanger droner og saborterer kulsort industri

4stjernerTitel: Kvinde på krigsstien. Instruktør: Benedikt Erlingsson. Skuespillere: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Jörundur Ragnarsson, Juan Camillo Roman Estrada. Varighed: 101 minutter. Premiere: 23. maj

Kraftige ledninger rejser sig som en slange, og snart er masterne nedlagt. Langt ude ‘in the middle of nowhere’ opererer Halla med bue og pil og kæmper for det klima, der i en ikke så nær fremtid er løbet løbsk med oversvømmelser.
Halla, der arbejder som musiklærer for voksne i Reykjavik, lever med sin skjulte identitet som en anden superhelt. Der er fantastiske billeder af Islands gletschere, der fanger øjet, når vi følger den midaldrende kvindes eskapader i vildnisset.

‘Kvinde på krigsstien’ er en visuel bjergbestigning med øko-action og anderledes virkemidler. Heltinden er akkompagneret af et jazzband, der som spøgelser spiller op til dramaet og af og til går ind i dialogen.

Et mærkværdigt virkemiddel, der giver fortællingen sindssyge, som Hallas sind er aparte i en verden, der ikke vil kendes ved hende.

Men regeringen er magtesløse mod den hemmelige terrorist, der skal stoppes for alt i verden.
Klimaproblemerne skal jo løses med snak og demokrati, ikke vold og terror, lyder argumentet, der i filmen klinger hult i forhold til dommedagsbillederne på tv’et i Hallas lejlighed med plakater af Nelson Mandela og Mahatma Gandhi.
Det er tiltrængt med en heltinde og en næsten almindelig kvinde. Hun cykler rundt med dynamolygter og cykelkurv som en økobevidst speltmor i København.

Bag filmen står Benedikt ­Erlingsson, der fik store roser for den følsomme ‘Om heste og mænd’.
Også her er følelsesregistret levende. Egentlig drømmer vores heltinde bare om at blive mor. Foran sin klasse proklamerer hun stolt, at hun har fået godkendelse til adoptere en ukrainsk pige, der har mistet alt i oversvømmelserne.
Men kan en klimakriger virkelig være mor?
Halla handler mest alene, selv om hun har et par hjælpere. En spion i regeringen og en landmand, der sikrer hende skjul. Og komisk nok også en indvandrer, der gentagne gange bliver anholdt for øko-terrorisme.

Det må jo være indvandrernes skyld? Lyder det humoristisk, men også værdiladet.
Historien bliver lige lovlig firkantet med medierne som skurke og Halla som heltinde. Sandsynligvis ville mediedebatten i en dommedagssituation være mere broget.

Interessant bliver det, da Halla i civil diskuterer problemerne i omklædningsrummet med veninderne og sin spirituelle tvillingesøster.

For hvor der mindre fokus på en perspektivrig fortælling om økoterrorisme og moralske dilemmaer, koncentrer den sig desværre mere om hendes trang til at adoptere et barn, der har mistet alt. Problematikken er set før, ikke mindst i den fængende krimiserie ‘Homeland’, men her på Island føles den følsomme mor-barn-problematikken lidt for nem.

Ikke desto mindre holder fortællingen på sine egne præmisser fra start til afslutningen, der ruller historien flot og uforudsigeligt af.

Close

Translate »