Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
nykredit kunst PeterHolstHenckel

Kunsten trænger helt ind i gulv og paneler

De nye kontorblokke på Svanemølleholm skal have moderne dansk kunst for fem millioner kroner. Nu er vinderne i en åben konkurrence om udsmykningsopgaverne fundet.

De to store kontorbygninger på i alt 32.000 kvadratmeter ud til Kalkbrænderiløbet skal have hhv. AP Pension og Nykredit som beboere fra 2024. Der er afsat fem millioner kroner til udsmykning af bygningerne, og sidste år afholdt man en åben konkurrence, hvor alle interesserede kunne byde ind med kunstprojekter.

nykredit kunst A Kassen 1

Allegori på andelstanken
Som en af de to vindere i konkurrencen har kunstnergruppen, A Kassen, lavet fire værker, som både tager udgangspunkt i arkitekturen samt Svanemølleholms og Nykredits historie.
Bl.a. har gruppen lavet værket “Tråd”, der består af en linje af mursten, som nedfældes i gulvet gennem bygningen. Da murstenene er indsamlet fra hele Danmark, fungerer de som en allegori på dansk arkitektur og andelstanken, som er unik for både Danmark og for den foreningsejede kreditforening Nykredit.

”Leret – og derved murstenen – har historisk set været en vigtig ressource, som vi i Danmark har brugt til at bygge huse med. Dermed taler værket ikke kun ind i Danmarks arkitektoniske historie, men også i Nykredits historie med rødder tilbage i andelsbevægelsen. Murstenen er et symbol på det solide og det jordnære, og der har gennem tiden været mere end 1000 teglværker i Danmark. Det giver et væld af unikke danske mursten, som vi gerne vil integrere i byggeriet,” siger Morten Steen Hebsgaard, som er med i A Kassen.

nykredit kunst PeterHolstHenckel

Kunst og arkitektur smelter sammen
Som den anden vinder i konkurrencen – og som det største af de to projekter – vil Peter Holst Henckel forfine de akustiske trælamelpaneler, der kommer til at præge den indre arkitektur i Svanemølleholm. Ved at bruge CNC-fræseteknik omdannes lamelvæggene til store tredimensionelle træ- og grenstrukturer, hvori der indlejres en række keramiske objekter, som leder tankerne hen på forstørrede udgaver af plantefrø og pollen.

”Med projektet har jeg forsøgt at nytænke de akustiske lamelvægge, som er et gennemgående visuelt og funktionelt element i bygningens arkitektur. Ved at bearbejde lamellerne og tilføre nogle keramiske objekter skifter lamelvæggene karakter til en række store organiske relieffer, som er foranderlige i form og farve. De keramiske objekter er fortolkninger af nogle af de plantefrø og pollen, som i disse år indsamles og præserveres på grund af den globale klima- og biodiversitetskrise. På den måde repræsenterer de på én og samme tid noget dystopisk og håbet om en mulig fremtid,” siger Peter Holst Henckel.

Gamle døre fra hele landet
Udover konkurrencens to vinderprojekter har Nykredit også valgt et tredje, som skal installeres i Svanemølleholm. Med projektet genopliver de tværfaglige tegnestuer, Rumgehør & Tideland Studios, den gamle dørudsmykningskunst. Med billeder af gamle døre fra hele landet laver de 3D-motiver, som CNC-fræses i en række af hovedsædets nye døre. På den måde får de gamle døre lov til at indgå i en ny kontekst, hvor de vil være en reference til tidligere tiders smukke håndværk.

svanemoelleholm visual night 1

Vinderne er blevet udpeget af en dommerkomité bestående af Poul Erik Tøjner, direktør for Louisiana, Mette Tony, partner i Praksis Arkitekter, Nykredit samt projektets bygherre og arkitekt. Kunstnerne er nu i gang med at gøre deres projekter klar til installation i Svanemølleholm.

”Vi er landet på nogle utroligt spændende værker, som ikke alene vil komme til at forskønne Nykredits nye hovedsæde, men som også vil være med til at forlænge ejendommens levetid. Vi har i forvejen en kunstsamling i vores hovedsædebygninger bestående af ca. 700 overvejende danske værker, og det er vigtigt for os at bakke om dansk kulturliv. Derfor har det også været en klar prioritet for os, at Svanemølleholm bliver udsmykket med bygningsintegreret kunst,” siger Martin von Horsten, vicedirektør i Nykredit.

Det er AP Pension, som er bygherre for de to vestvendte domiciler lige ud til vandet. Nykredit flytter ind som lejer i den største af de to kontorblokke, AP Pension flytter ind i den anden. På resten af Svanemølleholm mod øst skal der opføres boligkarréer.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close