Utallige filmreferencer, alt for lækre skuespillere og uforglemmelige, virtuose scener gør Tarantinos niende film til en stor succes
Titel: Once upon a Time in Hollywood. Instruktør: Quentin Tarantino. Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino. Varighed: 161 minutter. Premiere: 15. august
Neonreklamer blinker, palmerne svajer og en gulcremet Cadillac Coupe de Ville drøner ud af Sunset Boulevard i solrige Los Angeles.
“Vil du have et blowjob,” spørger den unge hippiechick, der har blaffet sig til et ridt hjem. Mod Manson-kollektivet Spahn Ranch, en gammel ranch, der også har været Hollywood-filmkulisse.
Brad Pitt aka Cliff Booth afviser.
“Hvor gammel er du? Jeg skal ikke risikere fængslet,” siger han med et skævt charmesmil.
Ikke langt derfra mellem Hollywoods filmkulisser sidder Leonardo DiCaprio i et omklædningsrum og tuder. Taler til sig selv i spejlet.
“Hvis ikke du kan dine replikker, dræber jeg dig,” siger han indædt til sig selv i en lang, alkoholisk, følsom nedbrugsscene, kun en sand skuespillets mester kan indspille.
Leonardo spiller Rick Dalton, en gammel cowboystjerne, der har nået sin midtvejskrise i Hollywood. Han er efterhånden overladt til skurkeroller.
Han partner in crime er stuntmanden Cliff Booth (Brad Pitt), der snarere er handyman i Daltons rigmandsvilla, fordi Rick Daltons svindende roller ikke længere kræver stunts.
Han er handyman og omstrejfer, der ifølge ondsindede rygter har dræbt sin kone og sluppet af sted med det. Og så har han en proper næve, som en satirisk karikatur af Bruce Lee får at føle i en af filmens sjoveste scener.
Så mens Cliff Booth møder Manson-klanen og slår hippier på tæven langt ude prærien, i en lang uhyggelig zombie-agtig scene, som ellers kun George Romero med Night of the Living Dead-filmene kan, indspiller Rick Dalton sin western i kunstige kulisser.
Det bliver til en slags kortfilm i filmen, som er uden et decideret plot.
Der er således ingen motor, der driver filmen frem, men derimod lækre skuespillere, lækre billeder og uforglemmeligt tiltrækkende scener fuld af både åbenlyse og skjulte referencer til filmhistorien.
Det er popart tilsat en medmenneslighed, vi aldrig før har set hos Quentin Tarantino. Mesterinstruktøren tog filmverdenen med storm med først Reservoir Dogs og siden da Pulp Fiction, der begge havde legesyge, når det kom til form.
Instruktøren har før rost den franske mesterinstruktør Godards krimi Bande à part som en vigtig inspirationskilde.
“Det er, som om en fransk poet tager sig af en banal amerikansk roman og fortæller den gennem det smukke, han ser mellem linjerne,” lyder en replik i den franske film, og som Tarantino bed mærke i:
“Da jeg læste den, tænkte jeg, det her er, hvad jeg vil.”
Siden dengang har Tarantino leget med formerne, uanset om det var samurai-film, western eller krig. Det kan diskuteres hvor dyb filosofi, der ligger bag Tarantinos visioner, men det er æstetisk, kunstnerisk underholdning af højeste kaliber.
Og Once Upon a Time in… Hollywood har i hvert fald en fornemt hyldest til den afdøde skuespillerinde Sharon Tate i form af stanghotte Margot Robbie, vi blandt andet følger i en biograf, hvor hun ser en film med sig selv i hovedrollen, hvor vi følger hende le og glæde sig over publikums reaktioner.
Den og flere scener tegner et smukt portræt af den glemte skuespillerinde, der mere eller mindre blot er kendt for at være Polanskis kone og offer for Mansons-klanens brutale mord.
Og et portræt, der som et delelement er med til at hylde Hollywood, tiden og miljøet i Los Angeles.
Bliver den Tarantinos mest sete film?
Once Upon a Time… in Hollywood blev set af 90.616 danskere i åbningsweekenden, oplyser distributøren SF Studios til Filmmagasinet Ekko på Ekkofilm.dk.
Dermed kan den gå hen og blive den mest sete Tarantino-film i danske biografer. Listen over antal solgte billetter til Tarantinos film ser ud som følger:
Film
Pulp Fiction, 1994, med 245.794 solgte billetter
Django Unchained, 2013, med 206.061 solgte billetter
Inglorious Bastards, 2009, med 139979 solgte billetter
The Hateful Eight, 2016, med 138700 solgte billetter
Kill Bill: Vol. 1, 2003, med 106599 solgte billetter
Kill Bill: Vol. 2, 2004, med 100216 solgte billetter
Jackie Brown, 1998, med 83605 solgte billetter
Death Proof, 2007, med 29497 solgte billetter
Reservoir Dogs, 1993, med 22147 solgte billetter