Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Lang vej til toiletter: Kommunen vil ikke drive dem

På Sandkaj er der cirka 1000 gæster dagligt på de travleste dage om sommeren. De skal allesammen tisse. Og snart er de tilbage på Sandkaj.

“Aj, kan vi ikke lige låne toilettet?”

Det spørgsmål stilles hele tiden i butikker og caféer på Göteborg Plads om sommeren. Hvis da ikke badegæsterne vælger at tisse i P-hus Lüders, i et bed eller en port.

Indtil nu har By & Havn opstillet nogle mobile toiletter på pladsen hver sommer. Men det er en midlertidig ordning. Et enkelt permanent toilet findes i Aktivitetshuset.

Det er Københavns Kommune, som har ansvar for permanente offentlige toiletter. Kommunen driver i forvejen hundredevis af dem rundt omkring i København. Men ikke i Nordhavn.

Selv om By & Havn allerede i 2017 tilbød at opstille ét i hver ende af Sandkaj Brygge, som kommunen kunne overtage driften af. Men kommunen slog ikke til. 

Klar til toilet

Senest har By & Havn gjort alt klar til et kommunalt toilet Skt. Petersborg Plads, inklusive vandforsyning og afløb. Men heller ikke her er der sket noget. Billedet foroven viser den plads hvor toilettet skulle stå. I den sorte kasser er der rør med vandforsyning og afløb – klar til installation.

Det selv om Københavns Kommune for kort tid siden vedtog et ‘toiletforlig’ om flere offentlige toiletter. Nordhavn er ikke med i planen.

Akut problem

“Problemet er akut. Der er ingen løsning er for den kommende sæson, og vi oplever betydelige problemer for beboere, handlende og besøgende. Situationen presser restauranter og butikker og skaber let unødige konflikter. Men sagen er gået totalt i hårdknude,” siger formand for Århusgadekvarterets grundejerforening, Bente Hyldahl Fogh.

“Er der ikke let adgang til toiletter motiveres folk til at bruge p-huse, baggårde og private haver etc. i stedet for. Problemer som vi allerede oplever,” tilføjer hun.

Der er ikke ‘hjemmel’

Ifølge et notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen, gælder der helt særlige problemstillinger hvad angår offentlige toiletter i Nordhavn.

“Kommunen ejer for eksempel også Hamborg Plads, hvor der evt også kan findes plads. Vi vil gerne være løsningsorienteret, men synes det er en offentlig opgave at drive et offentlig toilet. Og det har jo hidtil været god latin i resten af byen ” siger Bente Hyldahl Fogh, formand for GF Århusgadekvarteret.

Først måtte man aflyse toiletterne fordi  Københavns Kommunes leverandør af toiletter gik konkurs. Så satte Coronakrisen en stopper for planerne. Kommunens afdeling for renhold fik supertravlt, fordi københavnerne myldrede ud på fortove og i parker. Derfor holdt man op med at holde rent på private arealer, inklusive de offentlige toiletter, som står på privat grund. 

Dertil kommer at Nordhavns grunde ejes af en blanding af kommune, By & Havn, private grundejere og grundejerforeningen. 

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen er der fortsat ikke “hjemmel til, at kommunen som offentlig myndighed afhjælper de forpligtelser, som de private grundejere har efter loven til sikring af renhold på egen grund, ej heller i lyset af et øget pres på byen og dens badesteder”. 

Særskilt juridisk vurdering

Det er muligt at lave en “særskilt juridisk vurdering vedrørende kommunal drift af private arealer.”  Men en sådan en vurdering blev “beklageligvis ikke foretaget i forbindelse med (tilbudet om) modtagelse af toiletterne fra By & Havn i 2017”, skriver forvaltningen.

Grundejerforeningen har i januar skrevet til Teknik- og Miljøudvalget for at  for finde en løsning. Fornylig er forvaltningen blevet rykket for et møde.

“Vi håber at høre fra dem i næste uge, så vi kan finde en løsning, før badesæsonen starter. Det må da være muligt. Der står en fiks og færdig plads reserveret i Skt. Petersborg Park til toilettet, som gerne overdrages til kommunen. Kommunen ejer for eksempel også Hamborg Plads, hvor der evt også kan findes plads. Vi vil gerne være løsningsorienteret, men synes det er en offentlig opgave at drive et offentlig toilet. Og det har jo hidtil været god latin i resten af byen ” siger formanden.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »