Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Lyseblå drøm lukker

Alle og enhver sælger kaffe. Julie Lund kan ikke længere vente på at få løn – og måske også at kunne sove længe. Hendes lyseblå drøm på kajen lukker.

Det er en kold og blæsende dag på Sandkaj, men Julie Lund lyser op i et smil bag masken, da døren går op til Ocean Coffee. Det er desværre snart slut med den lille lyseblå kaffebar i vandkanten. 1. januar holder hun sidste åbningsdag, og forklaringen er simpel:

”Jeg tjener simpelthen flere penge som skuespiller, og det siger jo ikke så lidt,” smiler hun. 

Sandheden er, at Julie ikke har fået løn i de tre et halvt år, hun har haft cafeen, og hun tror ikke længere på, at det kommer til at ske. 

”Jeg vil ikke ud i en situation, hvor jeg kommer til at skylde penge væk,” siger Julie, som ikke har kunnet få hjælpepakke, da hendes situation i foråret i så fald skulle sammenlignes med situationen sidste forår, og da tjente hun heller ingen penge. 

Alle sælger kaffe
Problemet er ganske simpelt: Alle sælger kaffe i Nordhavn. Nogle giver det endda væk gratis,

”Alle har kaffe. Se bare ejendomsmæglerne, som giver det væk gratis. Det er derfor, jeg har solgt gaveartikler de seneste ni måneder,” siger hun.

Hun kan se, hvordan der åbner forretninger med alt fra doughnuts til pizza, orientalsk mad, gourmet og fransk køkken. Men det, de alle sammen har til fælles, er, at de sælger kaffe – ligesom Julie. Selv om beboerne i Nordhavn er loyale over for hende, er det ikke nok.

”Nogle gange kommer der endda folk gående med en kaffekop fra et andet sted og spørger mig, om det går godt. Jamen hvad tror du,” siger Julie med et smil og slår ud med armene. 

Julie har endda oplevet, hvordan de andre handlende stjæler markedsandele fra hende ved at dele gratis is ud foran hendes forretning på varme sommerdage eller sælge sodavand og slik fra en ladcykel. 

I modsætning til mange af de andre ”små erhvervsdrivende” i Nordhavn har Julie ikke en stor investor i ryggen, som kan skyde flere penge i Ocean Coffee. Men hun tror, at det ville være en god forretning at have kaffebaren om fem-ti år, når Nordhavn er fuldt befolket. 

Men i alle årene har Julie i stigende grad måttet slås med kaffevogne, som tager hendes salg på de gode dage, uden at de behøver betale husleje, elektricitet og alle de andre faste udgifter, hun står med.

”Der er flere og flere kaffevogne på vej, for alle der har en butik i Nordhavn har ret til at have en vogn. Det vil sige, man kan åbne en forretning på en billig adresse i Nordhavn og køre sin vogn herud på en solskinsdag,” siger hun og peger ud på Sandkaj, hvor der en mørk decembereftermiddag ikke er et øje. 

”Folk tror, jeg stikker 35 kroner i lommen hver gang, jeg sælger en kop kaffe. Men jeg skal jo betale alle de ting. Og alene sådan et papkrus koster to en halv kroner,” siger hun. 

Nye drømme
Heldigvis har hun noget andet, der trækker. Julie er nemlig uddannet skuespiller. I sommer var hun med i Hamlet på Kronborg, og det håber hun, at hun skal det igen til sommer. Derudover lægger hun stemme til et hav af film og arbejder også med oversættelser – en tjans hun har kunnet passe på de stille dage i Nordhavn, hvor hun ikke har haft travlt med kaffebrygningen. 

Men det er ikke kun skuespillet, Julie skal i gang med. 

”Jeg glæder mig til at holde fri. Jeg har ikke haft en friweekend i 3,5 år, og i det samme antal år har jeg ikke sovet længe eller tjent nogen penge for den sags skyld,” siger Julie, som i øvrigt selv bor – og bliver boende – i Nordhavn, hvor hun elsker at følge med i byggeriet.

Hun vil også følge godt med i, hvad der skal åbne i lokalet på Sandkaj, hvor hun har huseret de seneste tre et halvt år.

”Men det skal nok ikke være en kaffebar,” smiler Julie, som holder udsalg i butikken frem til sidste åbningsdag, så man kan købe gaveartikler eller kaffe til en god pris.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »