Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Lysinstallation på Orientkaj vinder international hæder

Den kunstneriske belysning ved Orientkaj har vundet platin ved den internationale prisuddeling Build Back Better Awards 2023.

Når gadelamperne tændes ved Orientkaj Metrostation i Nordhavn forvandles pladsen under dem til et farvespil af lys, der er inspireret af Nordhavns havne- og industrihistorie. Her blev der i starten af året opsat en kunstnerisk belysning for at skabe atmosfære og tryghed på pladsen.

Installationen er nu blevet anerkendt med en pltianpris af den internationale Build Back Better Awards 2023. Build Back Better har fokus på nye initiativer inden for det byggede miljø og prisen anerkender “outstanding” projekter – i dette tilfælde inden for kategorien lys.

Lysdesignet er udviklet af Light Bureau i samarbejde med By & Havn og Københavns Kommune. Undervejs i udviklingsprocessen blev Nordhavns beboere og andre interesserede Københavnere inviteret forbi pladsen en mørk aften i november for at komme med input til en prototype, og for under et år siden, den 3. februar 2022, hvor Copenhagen Light Festival blev skudt i gang, blev der for første gang tændt på kontakten til den kunstneriske belysning.

Fotos: Light Bureau / By & Havn

Løsningen fra Light Bureau blev at opsætte transparente blade med mønstre og farver på gadelamperne. De forvandler det hvide lys til et farverigt og atmosfærefyldt lysspil på pladsen. Hver lygtepæl tager afsæt i fortællingen om Nordhavn, og symboliserer derved stedets historie og karakter med særligt fokus på havne- og industrihistorien. Mønstrene afspejler havets bølger, åreoptegnelser i træet som blev fragtet hertil og losset på kaj, det stille vand med bløde, organiske former, og de stringente og geometriske linjer fra kranerne, der læssede varer af og på fragtbåde.

“Lyset til Orientkaj var en designmæssig hård nød at knække. Fordi pladsen var færdigbygget og beliggende under metroen, havde vi ikke den sædvanlige frihed til at placere master og armaturer som vi ville. Herudover var der et ønske om at vi om muligt skulle genbruge de eksisterende armaturer, af bæredygtighedsmæssige hensyn. De mange benspænd og stedets særlige historie ledte os til en løsning som er radikalt anderledes end hvad vi plejer at lave,” udtaler Rune Brandt Hermannsson, designer fra Light Bureau

Du skal have abonnement for at læse denne artikel



Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close