Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Mads fra NREP: “Butikslivet har det godt i Nordhavn”

Tomme butikker på hjørnet ved Hamborg Plads har gjort flere beboere i Århusgadekvarteret nervøse. Er butikslivet ved at dø?

For enden af Århusgade ved Hamborg Plads er der gabende tomme butikslokaler. Indenfor kort tid lukkede både Stelling og DoughGirls. På det andet hjørne er der lagersalg. Og det har gjort flere beboere nervøse. “Er der butiksdød i Århusgadekvarteret?” spørger flere af dem på sociale medier.

Men der er ikke grund til bekymring.

“Vi har over 95% udlejet, hvis vi tæller alle nuværende udlejningsbare lokaler med. Det finder vi tilfredsstillende, idet man altid vil kalkulere med en smule tomgang og særligt i et område hvor vi har lagt den strategi vi har. Jeg kan godt forstå at området for enden af Århusgade ikke kan syne af meget pt., men det har været på grund et sammenfald af uheldige omstændigheder”.

Det siger chef for Asset Management i D&I ved selskabet NREP, Mads Birkedahl Dehlbæk.
Han har i flere år arbejdet med udejningen af de fleste butikslejemål i Århusgadekvarteret. Det foregik først i samarbejde med By & Havn, og nu gennem et fælles selskab mellem NREP og PFA, hvor PFA ejer majoriteten, men NREP står for den daglige udvikling af butikslivet.

NREP/PFA har i alt 65 lejemål i Århusgadekvarteret, enten til udlejning eller under udvikling. Dertil kommer et par yderligere lejemål i forbindelse med de kommende byggerier ved metropladsen. I alt er der tale om ca. 31.000 kvadratmeter, når området er færdigudviklet. Udover de 65 lejemål hos NREP/PFA findes der en håndfuld lejemål i Stay, Silo, på Sandkaj og nogle af sidegaderne, som har andre udlejere og ejere.

“Vi bruger meget tid på at forhandle med potentielle lejere. Vi skal være sikre på at de gerne vil være en del af vores fælles butikskoncept i Århusgadekvarteret. Det handler bl.a. om at man har nogle holdninger til bæredygtighed og lokalt bylivsforankring. At arbejde med detailhandel er generelt et dynamisk og omskifteligt marked, hvor en langvarig dialog ikke altid ender lykkeligt,” forklarer Mads.

I Den Røde By, som også udvikles af NREP/PFA, er de første lejemål for eksempel nu udlejet efter mange forhandlinger og ændringer af lejemålene. Det drejer sig blandt andet om et stort 500 kvm. lokale og en mindre butik. I endnu et stort lokale ved siden af Pas Normal er der konkrete forhandlinger igang om udlejning også. Mads kan endnu ikke offentliggøre, hvem lejerne er, men kontrakterne er underskrevet.

“Vi går efter at finde de rigtige lejere gennem dialog. Og da vi startede for fem år siden var vi meget opsøgende. Der var jo ingen der kendte noget til Nordhavn. Vi er stadig ude for at finde gode koncepter andre steder, men i dag er der også mange som kontakter os,” fortæller han.

Butikslokalerne i Horisonten, som står gabende tomme efter at Stelling og DoughGirls lukkede.

På det ‘skarpe hjørne’ ved Hamborg Plads står de to tomme lejemål i Orienten med gabende vinduer ud mod gaden. Stelling-kæden lukkede på grund af

rekonstruktion. NREP er i kontakt med rekonstruktøren, i forhold til hvad der skal ske med lokalet.

Ved DoughGirls var der ligeledes tale om en konkurs, hvor begge virksomhedens butikker lukkede.

“Det er drønærgerligt at to gode butikker er lukket meget pludseligt, og kort tid efter hinanden. Dertil syner det af meget, fordi butikkerne er nabobutikker,” siger Mads Birkedahl Dehlbæk.

“Det er forståeligt at beboerne reagerer og bliver lidt bekymrede. Men det er lidt af et tilfælde, at det lige er de to lokaler her som står tomme. Og vi har rigtig gode dialoger med nye, spændende lejere,” siger han.

Lagersalg på hamborg Plads. Nu er lokalet blev ombygget.

På den anden side af Århusgade Havnehuset med to aflange butikslokaler. I det ene – ud til Hamborg Plads – er der lagersalg. Det andet lokale ligger på adressen Århusgade 140, og det har aldrig været udlejet. Indtil nu. Efter sommer rykker en virksomhed ind, såfremt myndighederne kan tillade den ønskede indretning.

“Vi har lavet om på ruminddelingen i begge lejemålene, så de bliver mere anvendelige. Lokalet på i Århusgade 140 ombygges. Lokalet på Hamborg Plads 2 bliver mindre og med færre mørke kvadratmetre, hvilket gør dette lejemål mere attraktivt”.

Resten af turen omkring Göteborg Plads bliver lidt af en sejrsmarch for Mads. I BigBio ligger Korean BBQ som har enorm succes, og må afvise gæster i weekenderne, da den store restaurant er fuldt booket. Andersen & Maillard er flyttet i større lokaler og har succes måde som værested og som produktionsbageri. Længere henne ligger Moo Moos isbar, Restaurant Kini Kini og Corsa Pizza som klarer sig fint – det samme gælder Anaba, John&Woo, Original og Oli-Oli på den anden side af pladsen.

“Vi får mange henvendelser fra andre butikker, som gerne vil herned på Göteborg Plads og til kvarteret generelt. Det er attraktivt,” siger Mads, men han understreger samtidig, at man ikke vil gå på kompromis med kvarterets butiksstrategi.

Der går et rygte om, at NREP har afvist Matas, men dette afvises af Mads.

Der går et rygte om at vi ikke vil have en Matas i Århusgadekvarteret. Men det passer ikke. Vi udelukker på ingen måde en Matas i Århusgadekvarteret, men timingen skal være rigtig for både dem og os”.

Han vil også gerne aflive en anden myte: At NREP i sin tid udviklede nogle ‘dogmeregler’ om blandt andet bæredygtighed og lokalt engagement, som butikkerne skal leve op til, men som betyder at Århusgadekvarteret ikke vil få ‘normale’ butikker’.

“Vi er ikke fanatiske i forhold til koncepter, men vurderer fra gang til gang. Vi holder fast i vores detailhandelsstrategi. bl.a. også af hensyn til dem, som har lejet sin ind i den strategi, investeret i det, og som er her endnu”.

“Men det kan de fleste godt se sig ind i – og vi drøfter og udvikler gerne koncepterne i samarbejde med lejerne for at sikre det rette match. Så både Matas og andre kædekoncepter kunne i princippet godt ligge i Nordhavn – hvis det passer til mixet af butikker og vores strategi for området,” siger Mads Birkedahl Dehlbæk.

“Det er kun en håndfuld år siden at vi lavede vores strategi og startede arbejdet med at finde interesserede lejere. Der var ikke mange beboere herude, og vi ønskede at skabe et område, som også kunne tiltrække folk udefra. Nogle særlige brands som kunne tilbyde noget, man ikke lige kunne få andre steder. Situationen er en anden i dag, hvor Nordhavn er vokset og fortsat vokser. Derfor er det også naturligt, at flere dagligdagsdrevne koncepter, som eksempelvis Matas, kan være en del af Nordhavn i fremtiden.”

Fuldt udbygget vil Århusgadekvarteret have 31.000 kvm. butikslokaler. Andre kvarterer i Nordhavn vil ikke komme i nærheden af dette antal. Således er der f.eks. kun udlagt 1.000 kvm. butikslokaler på Trælastholmen. (Google Maps).

Nordhavns detailmanifest 
Hvis butikkerne i Nordhavn skal kunne tiltrække endnu flere end blot dem, der bor i området, skal de være unikke og samtidig passe ind i området. Derfor har NREP udarbejdet et manifest, så interesserede butiksejere kan se, hvad de skal leve op til:

• Bæredygtighed – det gælder blandt andet økologisk og bæredygtige varer og måden, de produceres og leveres på.

• Innovation – butikker i Nordhavn skal tænke nyt i forhold til butiksindretning, fremstilling af produkter, markedsføring og brugerinddragelse

• Vidensudvikling – butikker i Nordhavn skal optimalt set være tilknyttet en læreinstitution, så Århusgadekvarteret kan blive et retail-laboratorium, hvor nye ideer testes, efterprøves og analyseres.

• Community + passion – medarbejderne i butikkerne er identitetsskabende, og der skal altid være en enten ejer eller en passioneret medarbejder til stede i butikken, som skaber gode relationer til beboerne i området.

• Unikke koncepter – alle forretninger i området skal tilbyde noget, man ikke kender andre steder, så området som helhed kan tiltrække besøgende udefra. Kædebutikker skal gentænke deres koncept for at komme i betragtning.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »