By & Havn sætter med en ny kampagne fokus på adfærd og sikkerhed langs havnen i de mørke nattetimer, når man har drukket.
“Det er ikke en fest at falde i havnen – hold dig fra havnekanten, når du har drukket”. Det er budskabet i en ny digital kampagne fra By & Havn, som skal få folk til at holde sig fra havnekanten, når de har drukket.
“Vi ved, at der er rigtig mange festlige og fulde mennesker langs havnen i de kommende måneder, og derfor sætter vi en kampagne i gang nu for at få alle sikkert hjem. Og vores opfordring er simpel: hold dig fra havnekanten, når du har drukket, for det er ikke en fest at falde i havnen,” udtaler Adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.
Kampagnen starter i den samme uge, hvor salget af juleøl går i gang, og de fleste danskere vil i de næste måneder have en festlig kalender med julefrokoster, alkoholindtag og nytårsfest.
I en kampagnevideo ser man tre mænd med nissehue, der danser alene hjem fra fest langs Københavns Havn. Mændene tror selv at de har lækre dansetrin, men set udefra slingrer de afsted til fare for egen sikkerhed. Filmen slutter med et billede af en nissehue, der flyder rundt i havnen – én af de tre mænd er faldet i:
Hvert år falder folk i vandet, når de er påvirkede af alkohol, og i nogle tilfælde ender det desværre fatalt. Især for mænd. Trygfondens seneste nationale druknestatistik (2021) viser, at 92 % af dem, der i de sidste 20 år er druknet i de danske havne, er mænd med en stor aldersspredning, og 55 % af hændelserne involverede alkohol/stoffer.
Som en del af kampagnen gives der gode råd til, hvordan man trin-for-trin skal forholde sig, hvis ulykken sker, hvad end man selv falder i det kolde vand eller ser nogen falde i havnen.
I de seneste fem års (2018-2022) julefrokostmåneder, november og december, har Hovedstadens Beredskab haft 27 havneudrykninger til redning ved vand. Derudover er der et ukendt mørketal, hvor folk selv har reddet sig op af det kolde vand, eller har fået hjælp til at komme op.
De hændelser efterlyser By & Havn mere viden om for at styrke sikkerhedsindsatsen, fortæller Anne Skovbro:
“Vi håber, at alle der har være involveret i en ulykke, vil melde det ind på vores hjemmeside og være med til at gøre havnen mere sikker for fremtiden. Jo bedre vi kan få belyst mørketallet og kortlægge, hvor ulykkerne sker, og hvor mange ulykker der er, jo bedre er vi i stand til at målrette sikkerhedsindsatsen”.
Kampagnen vil løbe frem til nytårsaften og være synlig på sociale medier, hjemmesider, avisannoncer og med bannere i Nordhavn Restauratører, arbejdspladser eller andre, der måtte finde det relevant, kan downloade grafik til plakater og roll-ups på kampagnesiden.
Om ulykker i havnen:
11 fatale drukneulykker i danske havne i 2021
287 fatale drukneulykker i danske havne i 2001-2021
Omkomne i de danske havne fordelt på alder. 15-24-årige: 36 %, 25-44 årige: 40 %, 45 år eller ældre: 24 %
92 % af druknedødsfaldene var mænd
Fatale drukneulykker i de danske havne med alkohol og/eller stoffer involveret (2001-2021): 55 %
Københavns Havn: I de seneste 20 år, er der i gennemsnit én om året, der har lidt druknedøden i Københavns Havn, men antallet af redninger, hvor Hovedstadens Beredskab er kaldt ud til en ulykke, er langt højere. I 2019-2022 havde Hovedstadens Beredskab 27 havneudrykninger i Københavns Havn i november og december. I 2022 var der seks havneudrykninger i november og december.
Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve