Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Marsvin-undersøgelser i Øresund forlænget 

Sund & Bælt – som er ved at lave miljøkonsekvensvurdering af Østlig Ringvej – er ved at undersøge hvor aktive marsvinene er i Øresund. Det gør man ved at lytte til deres lyde under vandet.

Foto øverst: Danmarks Naturfredningsforening

I sommeren 2023 satte man tre lyttestationer ud nord, vest og syd for Saltholm. Men der er brug for mere data, og derfor forlænges undersøgelsen af marsvinenes aktivitet til og med juli 2025.  

Marsvinet er den eneste hvalart, der yngler i de indre danske farvande.  De tre lyttestationer fungerer som mikrofoner under vandet og opfanger de kliklyde, som marsvin udsender, når de orienterer sig, jager eller kommunikerer. Marsvinet er ikke jævnt fordelt, men samler sig i såkaldte hotspots, der b.la. er lokaliseret i Storebælt, Lillebælt og nordlige Øresund, omkring Skagen og ved Horns Rev i Nordsøen.

Sund & Bælt har brug for at blive klogere på årsvariationen i marsvinenes aktivitet. Her er der tale om eventuelle variationer, som blandt andet kan forårsages af variation af vejrforhold, antallet af byttedyr og andre forhold, der kan skifte fra år til år.  

Lyttestationerne har været på lan d til en omgang service, og er netop udlagt samme steder som ved første års undersøgelse. Skulle man være interesseret i koordinaterne, kommer de her:   

  • 55 35,922’N 12 48,135’E 
  • 55 38,765’N 12 40,517’E 
  • 55 41,424’N 12 42,977’E 

Resultaterne fra undersøgelserne kommer til at indgå i den samlede miljøkonsekvensvurdering for Østlig Ringvej, som forventes færdig i 2026. 

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »