Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Morbid humor i bedste drengerøv-stil

filmManden bag ‘Blinkende Lygter’ får igen salene til at grine tykt med absurde replikker i ‘Retfærdighedens Ryttere’ om en togulykke, en gruppe tabere og en rockerbande. Det er – langhåret nok – en film om tilfældige årsagskæder, og denne gang tilsat melodramatiske tårer.

6stjernerTitel: Retfærdighedens Ryttere. Instruktør: Anders Thomas Jensen. Medvirkende: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Nicolas Bro. Varighed: 114 minutter. Premiere: 19. november.

Nikolaj Lie Kaas, i rollen som den fjogede professortype Otto, er netop blevet fyret for at have brugt halvandet år på at udvikle et klogt statistikprogram, der imidlertid ikke kan skabe profit. Han burde nok være blevet forsker i stedet.

Resigneret tager han hjem. Giver sin plads i toget til en mor med sin teenagedatter, ser over på en skaldet rocker i den anden ende af toget, og så sker togulykken. Er det terror eller en tilfældighed?

Otto samler sit bedste hold af kiksede tosser, der står for dagens mange grin. Replikkerne skal høres, ikke læses her. Tosserne er ham selv, absurd nok med en spasserarm som følge af en tragisk, selvforskyldt ulykke, Lars Brygmann som Lennart, en hacker uden social forståelse med mærkværdige udsagn og seksuelle barndomstraumer, og så den tykke, nærmest autistiske computernørd Emmenthaler, spillet af Nicolas Bro, og sammen finder de ud af, at en rockerbande står bag ulykken.

Med den viden, politiet ikke vil høre af, opsøger de faderen i familien, Markus, spillet af Mads Mikkelsen, hjemvendt til sin gård med noget, der ligner posttraumatisk stress, alle konflikter løses med vold og ellers drikker han dåsebajere på stribe og kommanderer med sin sorgramte datter og hendes kæreste, han giver en knytnæve lige i låget. I øvrigt velspillet af Albert Rudbeck Lindhardt som ung klogeåge, samme skuespiller der var til 3.G-eksamen i filmen ‘Druk’.

Markus er opsat på hævn mod rockergruppen, bilder datter og kæreste ind, at vores tossede helte er krisepsykologer, der skal komme dagligt, og det skaber bare endnu flere tossede sessions i det lille hjem, og det bare er befriende med en topspillet hyldest til skæve eksistenser, vi både må grine af og holde uendelig meget med.

Den dybere mening er at få os til at tænke på statistisk tilfældighed og årsagssammenhænge. Hvis ikke Otto havde byttet plads med moderen, var det ham, der var endt i graven. Hvis ikke moderens datter havde fået stjålet sin cykel, havde de aldrig taget toget. Hvis ikke en anden pige i Letland ønskede sig en blå cykel, var den danske piges cykel aldrig blevet stjålet.

Sådanne små tilfældigheder er en del af hverdagen. Jeg er for eksempel ved at skrive en bog om københavnske værtshuse. De brune rygerværtshuse, I ved. På vej til Ålholm Borgerkro trillede en akut aflysning fra en stamgæst ind på Messenger, så jeg tænkte: så tager jeg i biografen for at anmelde en film i stedet. Den dag havde ‘Retfærdighedens Ryttere’ tilfældigvis premiere, og hvis ikke jeg havde fået den aflysning, havde I stensikkert fået en anmeldelse af en anden film, jeg har set i løbet af ugen. Så tak til stamgæsten for at aflyse. ‘Retfærdighedens Ryttere’ er alle grinene værd.

Der kommer nogle frygtelige hævnakter og drab i det store overdrev. Men absurd nok er det, der kammer en smule over, den melodramatiske plotlinje om, at Mads Mikkelsen skal genetablere forholdet til sin datter, og måden det bliver løst på. Det er forudsigeligt let skrevet, og dog også rørende. Filmmagerne ved jo, hvad der virker.

Og det gør Anders Thomas Jensens univers som oftest også. Det her er endnu en glimrende drengerøvskomedie i rækken af succeser som eposet ‘Blinkende Lygter’ efterfulgt af komedierne ‘De Grønne Slagtere’, ‘Adams Æbler’ og ‘Mænd & Høns’. Han instruerer ikke ofte, men når han gør det, skal man stenbro-sikkert i biografen!

Shorta: Højdramatisk action i dansk ghetto

Falling: Fremragende karakterarbejde i Viggo Mortensen-debut

Druk: En dansk nyklassiker er født

Close

Translate »