Der er garanti for tårer i følelsesladet drama om den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt 13 måneder fanget af den militante gruppe Islamisk Stat.
Titel: Ser du månen, Daniel. Instruktør: Niels Arden Oplev, Anders W. Berthelsen. Skuespillere: Esben Smed, Jens Jørn Spottag, Sara Hjort Ditlevsen, Anders W. Berthelsen. Varighed: 139 minutter. Premiere: 29. august.
“Slå mig ihjel,” siger gidslet, der er blevet hængt op i en jernkæde i et koldt rum, hvor en død mand ligger og rådner op.
“Du skal gøre dig fortjent til at dø. Du skal hænge her i 24 timer,” siger vagten og smækker med døren.
Daniel Rye hænger bare der. Forslået, udsultet og pisket. Det er nu, han forsøger at begå selvmord.
Familien havde ellers lige skaffet 200.000 dollar, men det tilbud antog den militante gruppe, islamisk Stat, som en fornærmelse.
Gidseltagerne vil have langt, langt mere.
Daniels mor, far, søstre og kæreste er desperate. Grædefærdige i en jysk provinsby gør de, hvad de kan for at få deres elskede hjem. De forsøger at indsamle penge fra lokalsamfundet, fra almindelige mennesker til virksomheder. Søger lån i millionstørrelsen.
Filmens fortælling er delt mellem den rå, vanvittigt flot filmede realisme i Syrien og familiens kamp inden for landets grænser. Fortalt lige ud af den danske landevej uden kunstneriske dikkedarer.
Familiesammensætningen i den jyske provins har med Jens Jørn Spottag som far en anden Krumme-aura over sig. Portrættet er en hyldest til jævne folk samlet i en kernefamilie. Faren kører lastbil, moren sælger lego i Legoland, teenagedatteren fester og den handlekraftige, men lidt for skrappe storesøster kunne godt trænge til en kæreste. Og sammen kæmper de.
Familien tager kontakt til en gidselforhandler i Syrien spillet af Anders W. Berthelsen, der også er medinstruktør og sjovt nok spiller en cool strejfer i Syrien, en minimalistisk Clint Eastwood med pibe i mund, der kan tale flere fremmedsprog og står for kommunikationen med områdets banditter.
I cellen bliver Daniel Ry fortsat tortureret, og det store skuespiltalent Esben Smed gør det, så både den følelsesladede ansigtsmimik og hans kropslige udfoldelser, når han bliver ydmyget til at lege æsel i fangehullet, skaber indlevelse og forståelse for hans frygtelige situation.
I en nøglescene møder vi hans medfange, den godhjertede og udadvendte James Foley, der opretholder facaden og påtager sig en gururolle. Når de syv gidsler med fuldskæg og langt hår bevæger sig som slaver gennem ørkenen, giver det nærmest bibelske associacioner.
Og mon ikke der er en Oscar-tanke bag den amerikanske hyldest?
Filmens instruktør Niels Arden Oplev er med film som Jehovas Vidne-dramaet ‘To verdener’, hippie-dramaet ‘Drømmen’ og dannelseshistorien ‘Kapgang’ vant til at skildre et lille stykke Danmarkshistorie, der siger noget om helheden af vores kultur.
Fra små detaljer om den forkælede, danske ungdom, til hvordan danskerne reagerer, når en af vor egne bliver taget som gidsel. Danmark er en andedam, en smørklat i den store farlige verden, og selvom vi er berøringsangste, slår vi til, når det gælder.
‘Ser du månen, Daniel’ er bygget på Puk Damsgårds bog af samme navn. Selvom historien er dramatiseret og moralske dilemmaer forenklet i forhold til den skinbarlige virkelighed, holder den sig rimeligt inden for de fortalte fakta.
Og det hele med vanlig patos fra Niels Arden Oplevs side. Med savn, kærlighed og store kompositioner. Ikke et øje er tørt for en følsom fyr.