Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Nøgle Hus Spejl: Kærligheden er en mulighed

ghita• Kærlighed kender ingen alder, men kan den blomstre i livets vinter?

5stjernerNøgle Hus Spejl.  Instruktion: Michael Noer. Medvirkende: Ghita Nørby, Sven Wollter, Trine Pallesen, Jens Brenaa m.fl. Varighed: 91 min. Premiere: 12. november.

Lily (Ghita Nørby) og Max (Jens Breenaa) har været sammen i over 50 år. Siden Max blev sengeliggende efter et slagtilfælde, har de to 80-årige været på plejehjem, hvor Lily og plejerne tager sig af Max, så godt de kan. Selvom Lily stadig er frisk af sind og helbred, står hun ved Max’ side. Hun udviser ham kærlighed på trods af, at Max ikke kan gengælde den som før. Men Lily frustreres over tilværelsen på plejehjemmet, hvor hun behandles, som om hun var et hjælpeløst barn, der ikke er tid til. Hendes børn besøger hende nu og da, men har altid steder de skal være, og sjældent tid til at høre på hvad hun egentlig har at sige.

I denne første halve times tid af Nøgle Hus Spejl får man bange anelser om, at historien er ved at udvikle sig i retningen af Michael Hanekes Amour – en film der i højeste grad skubber det aldrende menneskes lidelser helt op i ansigtet på publikum. Som i flere andre af Hanekes film starter Amour med sorg og dårligdom, for derefter at blive nøgternt sørgeligere og sørgeligere op til en brat uforløst slutning. Disse bange anelser handler selvfølgelig kun om frygten for at blive følelsesmæssigt udsultet gennem storslået filmkunst. Heldigvis/desværre vil Nøgle Hus Spejl fortælle en anden historie…

Når det begynder at blive rigtig surt for Lily, støder hun på plejehjemmets charmerende nye tilflytter, ”piloten” (Sven Wolter). En ægte livsnyder der ser stort på plejehjemmets reglementer, bliver Lilys redning fra det fængslende trummerum med Max og plejepersonalet. I Piloten finder hun ikke kun en forstående ven, men en mulighed for at føle sig elsket igen – noget Max ikke længere kan tilbyde hende. Det virker kun naturligt for Lily, at deres forhold bliver romantisk. På trods af dømmende blikke fra plejehjemmets beboere og Lilys egen datter, insisterer hun på sin kærlighed til Piloten. Hun elsker jo stadig Max, men hun elsker jo også Piloten.

Filmens præsentation af Lilys poly-amourøse forhold er så velskrevet og overbevisende spillet, at publikum får lov til at være på Lily, Max og Pilotens side. Dette er en af filmens store dramatisk-narrative bedrifter. Ghita Nørby spiller Lilys ubesværede beslutning med en selvfølgelighed, der virker absolut naturlig.

Lily og Piloten møder flere problemer, inden filmen er omme – men de skal ses, ikke beskrives. Nøgle Hus Spejl er nemlig værd at se. Den gør det som de bedste europæiske (ofte franske) dramaer gør. En handling bliver slået an, men det allervigtigste ligger i filmens store skuespil og de vedkommende, men interessante karakterer. Filmen fortæller noget om os som mennesker, og hvordan livet kan tage sig ud.

Nogle relationer – som det mellem Lily og hendes datter – forbliver dog en anelse uforløste, og man længes til slut efter et plotmæssigt fokus. Mod slutningen indser man, hvor mange bolde filmen egentlig har kastet i luften. Desværre falder enkelte af dem til jorden. Det er ikke nogen stor film, og netop derfor har den tid til at fortælle en ordentlig historie. 

Close

Translate »