Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
fjernkoeling hofor roer 8

Nordhavns undergrund skal opvarme 75.000 boliger

Op imod 75.000 hjem i København kan i fremtiden blive opvarmet fra Nordhavns undergrund. Ny stor plan om bæredygtig el- og varmeforsyning lokalt produceret i Nordhavn.

Et ambitiøst ernergiprojekt vil etablere anlæg for geotermi, havvandsvarmepumper, fjernkøling og lavtemperaturfjernvarme i Nordhavn. Projektet er ved at blive udviklet i et samarbejde mellem HOFOR, Innargi, Radius og By & Havn. Det skal give et betydeligt bidrag til den grønne energiforsyning af hovedstaden. Omkring 75.000 husstande kan få bæredygtig energi fra de nye systemer.

“En bæredygtig ny bydel i Nordhavn, hvor energiforsyningen er baseret på havvandsvarmepumper, geotermi og lavtemperaturfjernvarme, er mig bekendt ikke set noget sted i verden før. Det vil give et kæmpe bidrag ikke bare til energiforsyningen i København, men til hele den grønne omstilling i Danmark,” udtaler Udviklingsdirektør Ingvar Sejr Hansen fra BY & HAVN.

Parterne i samarbejdet er i gang med at nærstudere den såkaldte strukturplan for Nordhavn, som giver det store overblik over, hvordan arealerne i fremtidens Nordhavn kan anvendes. Det er her, at man skal finde ud af hvordan bydelen kan bidrage til hovedstadens energiforsyning – og hvor det er velegnet at placere forsyningsanlæggene.

LÆS OGSÅ: PÅ BÆREDYGTIG GÅTUR I NORDHAVN

Især brugen af geotermi er der store forventninger til. Nordhavns undergrund er velegnet til at bore 30-80 grader varmt geotermisk vand op til overfladen og overføre varmen til fjernvarmenettet, før det geotermiske vand igen returneres til undergrunden. Det geotermiske vand løber således i et lukket kredsløb, hvor det bliver opvarmet i undergrunden og afkølet ved jordens overflade.
Nordhavn er desuden ideelt til placering af en havvandsvarmepumpe, da der fra spidsen af Nordhavn er kort afstand til de dybe dele af Øresund, hvor man skal hente varmen.

“Geotermisk varme er en oplagt løsning i et område som Nordhavn. Det er grøn, emissionsfri varme, som ikke støjer, og som kun kræver lidt plads sammenlignet med mange andre energiteknologier. Samtidig er det en af de få vedvarende energikilder, som kører stabilt, uanset om solen skinner, eller vinden blæser,” siger Direktør Mathias Schou Gammelgaard fra afdelingen for Strategisk Varmeudviklling hos selskabet INNARGI.

Forhåbningen er, at det geotermiske anlæg kan være klar til at levere fjernvarme til nettet i 2030. Læs mere om fjernvarme fra jordens indre her.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »