Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Nu kommer fuglene til Nordhavnstippen

Vi går ind i højsæsonen for fuglekiggeri, for trækfuglene er på vej. Og heldigvis ligger et af Københavns fineste fugleområder lige i nærheden. Tag med til Nordhavnstippen og mød et måske kommende svaneforældrepar.

Det blæser over Nordhavnstippen denne fredag morgen, og i retning af byen, hvor der er frit udsyn til Marmorkirken, hænger sorte skyer. Der er et tyndt lag is over engen, som kræver gummistøvler efter den våde februar. Vi har allieret os med Daniel Palm Eskildsen, som er biolog i Dansk Ornitologisk Forening, for at høre, hvad det yderste af Nordhavn egentligt har at byde på for en fugleinteresseret.

Isfuglen!
Og for at gå lige til stålet og starte med det mest spektakulære, så går der rygter om, at isfuglen er set i området. Det kan Daniel Palm Eskildsen bekræfte.

”Hele sidste år holdt en isfugl til her i søerne og i Skudehavnen. Den har orange mave og blå ryg, man ser den typisk som et lyn i lige linje over vandet,” forklarer han og afbrydes kortvarigt af vandflyveren, der kommer over Tippen.

Blåhals. Foto: Erik Biering.

”Der er vist kun én isfugl herude, og den er nok en af de mange, der ikke er gamle nok til at yngle. De strejfer bare. Måske kommer den fra Sverige eller Nordsjælland og er blevet kylet ud af sine forældre territorium. Nu venter den på en mage, og hvis den kommer, er det ikke usandsynligt, at de yngler her,” siger ornitologen begejstret. 

Krattet er en magnet
Daniel Palm fik sin interesse for fugle, da hans far engang tog ham med ud for at se en havørnerede.

”Der blev jeg fanget af at se det kæmpe vingefang… undskyld nu stopper jeg, nej, det var vist bare gråænder. Sådan er ornitologer. Vi skal hele tiden lige se, hvad der er,” siger han og holder øje ved både de to små søer, over havet og i krattet.

Netop krattet er noget, som gør Nordhavnstippen unik. Mange fugle elsker nemlig at skjule sig i krattet, selv om den tunge trafik kører få meter derfra. 

”Krat er en magnet for trækfugle som for eksempel små sangere, finker og den slags. Når de flyver over et industriområde og ser en oase som det her, dykker de ned, og det giver en meget høj koncentration af småfugle. De generes ikke af støjen,” forklarer Daniel Palm.

Sanglærke. Foto: Jan Skriver.

”Hov, jeg synes, jeg hørte en hedelærke…,” siger han og trækker fluks kikkerten op foran øjnene, inden han vender tilbage til landjorden. 

”Støj er ikke et problem for fuglene. Det er mennesker og deres hunde.” 

100 mand og en jernspurv
Vi kommer ned til bagsiden af den ene sø, hvor der er en lille bred. Her ligger en død fugl. Daniel Palm kigger kort på den, og konstaterer, at det er en ung svartbag, der formentligt er død af sygdom. 

Men det, der gør disse kvadratmeter interessante for ham, er, at det var her, han i 2016 så det mest opsigtsvækkende nogensinde: Den sibirske jernspurv. Da det skete, gik der lynhurtigt rygter i ornitologiske kredse, at den var set, og så væltede det ellers til Nordhavn med kikkertmennesker.

”Den hoppede rundt her, og så stod vi 100 mand deroppe og kiggede. Det var en sensation, og folk kom kørende fra Bornholm, Skagen og Sydvestjylland. Alle, der kom hertil inden solnedgang, nåede at se den. Sådan er mange ornitologer. De smider alt, hvad de har i hænderne, og så kører de,” fortæller Daniel Palm om fænomenet twitching, hvor det gælder om at se så mange fuglearter som muligt. Når der dukker en sjælden fugl op, så rykker man.

Svartbag. Død. Foto: Marie Varming

”De fleste forskelige fugle vil du se midt i maj. Der er alle ynglefuglene kommet, og der er stadig trækfugle på vej. Det er også der, du ser flest sjældne fugle. De er jo sjældne, fordi de er kommet til at flyve forkert i forbindelse med at de er på træk,” forklarer Daniel Palm og giver endnu et eksempel på en sjælden fugl i Nordhavn.

”Sidste år i august så jeg en blåhals. Folk kender rødhalsen fra haven, men det var første gang i 10 år, at blåhalsen var set i København. Men der er faktisk masser af sjældne fugle herude,” siger han.

Svanekærlighed på Tippen
I den ene sø er der et vældigt liv af blishøns.

”De er aggressive og liderlige, for at sige det ligeud, for de skal til at lave bliskyllinger eller hvad det nu hedder,” griner han.

I løbet af vores gåtur om de to søer har en helt anden form for kærlighed taget form i den anden sø. Her svømmer to knopsvaner stille rundt om hinanden, og det kunne jo godt være begyndelsen på endnu et svaneeventyr i Nordhavn.

”Det kan sagtens være et nyt par, for det er to ældre svaner. Men det kræver, at der er fred og ro herude, for de skal have ro til at bygge en rede,” siger han.

Nye jagtmarker
Der er endnu fred og ro på Nordhavnstippen, men det varer måske ikke evigt, for hele Nordhavn er et område i forandring. Selv om Daniel og hans organisation, DOF, har en målsætning om, at en tredjedel af Danmark skal bestå af vild natur, så er det ikke sikkert, det går så vel i Nordhavn.

”Vi synes, man skal sørge for at der også kommer natur herude. Vi har en målsætning om 30% af Danmarks areal skal være natur – også på lokalt plan – og det håber vi, de vil tænke ind herude.” 

Der har faktisk ikke været større ændringer i fuglelivet på Nordhavnstippen. Ynglefuglene herude blev undersøgt i 2006-2007, og det er stort set de samme, der er her i år. Længere inde ændrer det sig. Når man erstatter containere med bygninger, sker der noget. 

Men der kommer også nye områder, som måske kan være nye ”jagtmarker” for ornitologer. Det gælder blandt andet de nye opfyldningsområder, hvor metrojorden fra København køres ud. De er desværre afspærret, og det ærgrer ornitologer, for der er nok at se på derude. Så snart der kommer lidt bevoksning frem, kommer insekterne, og med dem kommer fuglene. 

Bevar søerne
Daniel Palm er dog bekymret for, om bebyggelsen af Nordhavn rammer Tippen og de to søer.

”Vi kan godt vinke farvel til rørspurv og rørsangeren, hvis de to søer på Nordhavnstippen bliver fjernet, og de arter har det i forvejen ikke ret godt på europæisk plan.” 

”Hvis du laver det her om til byområde, forsvinder langt størstedelen af fuglene, fordi deres fødegrundlag forsvinder. At bygge en by gør intet godt for fuglelivet. Kun for mågerne, for de kan godt lide at yngle på bygninger. Det gælder også svaler og mursejlere,” siger han.

Han håber derfor, Tippen bevares.

”Lokalt er det et meget unikt område. Det er en naturperle for dem, der bor på Østerbro, for det tager ikke ret lang tid, så er du i noget, der minder om ægte natur, selv om Nordhavnstippen er menneskeskabt.”  

Sanglærken varsler forår
Daniel er her selv en gang om ugen fra morgenstunden forår og efterår. 

”Jeg tager herud, inden jeg skal på arbejde og går en runde,” siger han og kigger håbefuldt over vandet.

”Lige sådan et sted kunne man godt forvente at se isfuglen over søen,” sukker han, men så hører han noget:

”Nu kan jeg høre sanglærken. Så er det virkelig forår.”

Dækning af Nordhavnstippen
Søndag 2. marts startede projektet ‘Dækning af Nordhavnstippen’. I foråret 2020 er Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforenings ungdomsafdelinger til stede på Nordhavnstippen frem til 31. maj.  Hver dag i alle tre måneder vil de to foreninger have en repræsentant til stede på Tippen. Der er nogle, der ved noget om planter, nogle om sommerfugle og så fugle. Man kan melde sig til og skrive på Facebookgruppen ”Dækning af Nordhavnstippen i foråret 2020”, at man kommer. 

DISSE FUGLE SÅ VI PÅ EN TIME 28. februar 2020: 
Vindrossel, Sjagger, Solsort, Blishøne, Ringdue, Tamdue, Gråand, Gærdesmutte, Rørspurv, Troldand, Taffeland, Engpiber, Sanglærke, Grønirisk, Svartbag (RIP!), Musvit, Toppet lappedykker, Stor skallesluger, Grågås, Skarv, Knopsvane.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »