Et nyt EU-projekt skal undersøge, hvordan man kan sikre en bæredygtig og balanceret turisme i takt med, at fortsat flere turister kommer til København. Kommunen og en række partnere har fået 35 millioner kroner til udvikle nye metoder til at måle og styre turismen.
Med mere end 11,7 millioner årlige overnatninger og en forventet vækst på over 24 procent frem mod 2030 er København blandt Europas hurtigst voksende turistdestinationer.
Væksten styrker byens økonomi og globale tiltrækningskraft, men den øger også risikoen for overturisme. Det kan skade forholdet til byens lokale. Og netop dette er hovedstadens nye turismeprojekt CULTIGEN sat i verden for at tackle.
CULTIGEN holdt deres Kick-Off arrangement i Nordhus i Århusgade tirsdag formiddag. I spidsen for projektet er Københavns Kommune og samarbejdspartnerne er Aalborg Universitet, Wonderful Copenhagen, We Do Democracy, Nationalmuseet, Københavns Museum og Storyhunt.
I takt med flere turister, oplever flere storbyer verden over også udfordringer, der følger med den voksende turisme. Derfor skal projektet skabe et fundament for fremtidige strategier og initiativer, der styrker bæredygtig turismeudvikling.
Vi får flere og flere gæster, og de kommer ikke kun for at finde den danske hygge og havfruen. De vil opleve den københavnske måde at leve på. Men vi andre kan også blive klogere af vores turister, for de er også med til at skabe byen. Projektet handler i høj grad om den gode vekselvirkning mellem værter og gæster,” sagde Mikkel Boye, Adm. direktør for Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, til Kick-off arrangementet i Nordhus.
Minidestinationer
I løbet af projektet vil Wonderful Copenhagen udvikle nye destinationer og støtter turismeaktører i at nå et bredere publikum. Helt konkret skal der bl.a. udvikles såkaldte ‘minidestinationer’ i Nordhavn, Carlsberg Byen og Valby.
En indsats der bygger videre på eksisterende initiativer som Comeback Copenhagen og Tourism Together.
Københavns Kommune vil udvikle en drejebog for borgerinddragelse og bæredygtig turisme, som kan anvendes af både København og andre byer. Og udvikle nye kulturelle aktiviteter i samarbejde med Nationalmuseet og Københavns Museum.
Aalborg Universitet vil skabe nye digitale metoder til at måle turisters adfærd og udvikle platforme, der styrker dialogen mellem borgere og turister.
StoryHunt vil udvikle nye turismeprodukter med fokus på spredning af turismen.
Og We Do Democracy arrangerer borgersamlinger og faciliterer dialog med lokale foreninger.
Projektet er støttet af European Urban Initiative (EUI) med en bevilling på 35 millioner kroner.