Kaffevirksomheden ØNSK på Kattegatvej 53 er med i et partnerskab, som bruger virksomheders overskydende kaffegrums som råmaterialet i produktionen af sæber, scrubs – og bionedbrydelige kaffekopper.
De øvrige partnere i projektet er virksomhederne Grounded, Grums og NordInvent – og tilsammen kalder de sig “Kaffesymbiosen”. Siden september har de indsamlet omkring 1,2 ton kaffegrums om ugen. Grumset bliver derefter bearbejdet så det kan indgå i nye produkter. Kaffekoppen er for eksempel lavet af genbrugt madolie og kaffegrums, og koppen nedbrydes naturligt efter cirka fire måneder.
Foto øverst: Jon Roslund og Rasmus Ditlev ved den store kafferister på Kattegatvej.
Udover kaffekopperne laves der også en såkaldt scrub-håndcreme samt en flydende sæbe. Endnu flere produkter baseret på kaffegrums er under udvikling. For eksempel træbeskyttelsesmidler, gødning og sågar begravelsesurner.

Grumset skal være friskt
Manden som står i spidsen for genanvendelsen af kaffegrumset hos ØNSK er Jon Roslund. Han fortæller, at projektet med at lave kaffekopper ud af kaffegrums især viste sig at have nogle logistiske udfordringer:
“Vores partner Grounded havde sådan set godt styr på selve produktionen af kopperne. Vi skulle bare have fat i kaffegrumset i store mængder. I starten hentede vi selv kaffegrumset, når vi var ude med kaffe hos vores virksomhedskunder. Men kaffegrumset må ikke være for gammelt, så snart det begynder at mugne, kan det ikke bruges. I dag har vores anden partner NordInvent overtaget indsamlingen i samarbejde med udvalgte storkunder, så der hentes kaffegrums to gange om ugen. Det har givet en bedre logistik og kritisk masse i indsamlingen,” fortæller Jon.

Lokalt og bæredygtigt
Rasmus Ditlev, som er medstifter og direktør i ØNSK, fortæller at mange af virksomhedskunderne ser stor værdi i at deltage:
“Det giver stor mening for dem. For eksempel er Nykredit flyttet til Nordhavn. De får leveret kaffe fra os, og er begejstrede for at have en lokal leverandør, som endda får leveret de økologiske kaffebønner fra et skib som lægger til i Nordhavn. Kaffen bliver ristet i Nordhavn, og nu henter vi også kaffegrumset så det kan blive til kopper og sæbe. Vi drøfter nu muligheden for at Nykredit kan få deres kaffegrums ’tilbage’ i form af kopper og sæbe til deres sæbedispensere,” fortæller Rasmus Ditlev.
Risteri var tilladt i Nordhavn
ØNSK på Kattegatvej er både kafferisteri og kaffeleverandør for adskillige virksomheder, også i Nordhavn. ØNSK har lige siden starten i en kælder på Nørrebro i 2017 ønsket at udvikle cirkulære løsninger. Sidste år lejede ØNSK sig ind i en del af Meyer’s lokaler på Kattegatvej, for at kunne etablere sit eget kafferisteri.
“Der er ret strenge miljøkrav til kafferisterier i byzone, men vi ville gerne blive i København. Det viste sig så at kafferisterier er tilladt i forbindelse med havneaktiviteter – og på den måde var Nordhavn pludselig en mulighed. Det passer godt ind i vores forretning, fordi vi faktisk modtager vores kaffe med fragtskibe, som losser dem i Containerhavnen her i Nordhavn”, fortæller Rasmus Ditlev.
Bæredygtig klynge
Samtidig er ØNSK havnet lige midt i en klynge af fødevarevirksomheder, som alle arbejder med cirkulær økonomi og bæredygtighed. Naboerne er f.eks. REDUCED (naturlige smagsløsninger), Meyers Køkken (Økologisk catering) og Matr Foods (Fungi og svampebøffer mv.)
“Stemningen er god – vi har udsigt til vandet hver dag og her er rart at være,” siger Rasmus og Jon.
ØNSK arbejder nu videre med at udvikle de såkaldt regenerative praksisser. Det betyder at de ideelt set skal kunne genanvende alt hvad der indgår i produktionen, så de ikke efterlader affald, forurening eller spild.
“Det er en ny vej at gå, og det kræver mange forsøg, før det viser sig om der også er en bærdedygtig økonomi i det. Men nogen må jo tage opgaven på sig, og udvikle nye løsninger, så vi får en bæredygtig verden,” siger Rasmus Ditlev.
Fakta om kaffegrums
- 1 kg tørret kaffegrums indeholder ca. 150 g kaffeolie, som kan bruges i hudplejeprodukter.
- Kaffegrums indeholder en høj koncentration af antioxidanter, der beskytter huden mod skader fra frie radikaler. De mange antioxidanter i kaffegrums hjælper med at reducere inflammation og berolige irriteret hud.
- Caffeinsyre i kaffegrums kan stimulere kollagenproduktionen, hvilket forbedrer hudens fasthed og elasticitet.
- Endelig indeholder kaffegrums naturlige stoffer, der kan bruges i stedet for olie-baseret plast til at fremstille mere miljøvenlige produkter.
- Den mængde kaffegrums, der bruges til at brygge en kop kaffe, er den samme mængde, der kan genanvendes i en kaffekop lavet af kaffegrums.
- De indledende forsøgsordninger har vist, at kopperne kan medvirke til at reducere brugen af engangskopper med op til 80 procent.










…