I mandags gik Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) en tur på halvanden time med beboere i Nordhavn. Beboerne havde meget på hjerte og borgmesteren fik mange gode tanker med tilbage til rådhuset.
Luften var fyldt med spørgsmål og holdninger, da en lille men meget engageret gruppe af nordhavnere var på gåtur med Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i mandags.
Turen var arrangeret af Nordhavn Avis, og startede ved Kranparken på Kalkbrændriløbskaj, hvor Jane Hegner Mortensen fra By & Havn fortalte om planerne for den nye park.
Forurening og landstrøm
På Orient Plads faldt samtalen bl.a på luftforurening.
“Vi har meget luftforurening fra krydstogtskibene herude. Det er helt fysisk synligt i form af sort støv og røg,'” sagde beboer Marianne Stigbord.
Sophie Hæstrorp fortalte, at der netop er lavet en ny plan for landstrøm.
“Det er enormt vigtigt for mig at få stoppet forureningen. Vi har i flere år arbejdet på at få etableret landstrøm til krydstogtskibene. Som med så meget andet i en tid med inflation og krig i Europa, er projektet blevet fordyret. Derfor har By & Havn været nødt til at justere projektet. Men jeg deler absolut ønsket om at komme i gang, og ser rigtig meget frem til at vi kan få landstrøm på Oceankaj og Langelinie,” sagde borgmesteren.
Bro til Refshaleøen
Sophie Hæstorp fortalte også, at Socialdemokratiet stadig ønsker en cykel- og gangforbindelse mellem Nordre Toldbod og Refshaleøen. Planen om en fast bro blev ikke finansieret sidste år, men Socialdemokratiet vil have undersøgt alternative løsninger. Forslaget om en bro, som skal åbne og lukke flere gange i timen, var nemlig ikke optimalt:
“Der er stort behov for en forbindelse i den nordlige del af havnen. Men det duer ikke med en bro, som skal åbne og lukke flere gange i timen. Vi skal have undersøgt andre alternativer, så vi kan binde Nordhavn og Østerbro sammen med de nye bydele i Østhavnen,” sagde Sophie Hæstorp.
Stort ansvar hos grundejere
Ved Hamborg Plads fortalte Grundejerforeningen Århusgadekvarteret om udfordringerne med at løse alle de opgaver, som By & Havn og Københavns Kommune forventer at beboernes egen forening skal løse. Herunder skrald, toiletter, grønne områder og parkering.
“Det kan godt virke overvældende for en lille forening som vores, og vi vil meget gerne være i tæt dialog med kommunen, som jo også råder over en del af kvarteret. For eksempel er denne plads vi står på, jo kommunens,” sagde formand for grundejerforeningen, Bente Hyldahl Fogh.
Foreninger lider af succes
Ved Sandkaj var der oplæg fra NORVIN vinterbadeklub og Nordhavn Kajakklub.
Begge foreninger ‘lider’ af succes, ventelister og mange medlemmer. Rammerne omkring Aktiviteteshuset og Sandkaj Brygge er blevet for små og har nok været tænkt for små fra starten af.
“Vi har en vision om et nyt badeanlæg, som skal give adgang til vandet for bl.a. handicappede, og det vil vi meget gerne tale med kommunen om,” fortalte Mette Cederkvist fra NORVIN.
Thomas Bonde fra Nordhavn Kajakklub efterlyste en bedre dialog om pladsproblemer for roerne. Antallet af medlemmer stiger, men ønsket om at blive ved Sandkaj er stort.
Lokal interesser – og storbyens behov
Sophie Hæstorp var glad for gåturen og fik mange gode tanker med tilbage til rådhuset.
“Det har været spændende at høre alle input for foreninger og beboere, og det fortæller mig bare, at København er fyldt med engagerede borgere, som har fingeren på pulsen. Det er altid en udfordring at vi både skal tage lokale hensyn, og tænke på den overordnede udvikling af byen. For eksempel at alle københavnere skal have glæde af havnen og vandet. Dialog er den eneste vej frem,” sagde Sophie Hæstorp.