Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Pas på det kolde vand – det kan være livsfarligt at falde i

Højsæsonen for fritidsaktiviteter på vandet er for alvor skudt i gang for fritidsfiskere, kano- og kajakroere, SUP’ere og andre, som bruger vandet omkring Nordhavn. Men vandet er stadig blot 8-10 grader. Derfor kan det være livstruende at falde i vandet uden den rette påklædning og udstyr til at slå alarm.

Derfor opfordrer Søsportens Sikkerhedsråd alle til at passe ekstra på, hvis Kr. Himmelfartsdagene skal bruges på vandet. For luften ude på vandet er væsentligt køligere end på land, og vandet er stadig under 10 grader de fleste steder.
Så når du kommer lidt ud fra kysten, skal du klæde dig varmere på, end du umiddelbart tror. Klæd dig i tøj, der er egnet til formålet og kan holde dig varm og tør, hvis du falder i vandet. Det duer ikke med en tyk sweater eller en vindjakke, for bliver tøjet vådt, suger det vandet til sig, og du bliver hurtig nedkølet, hvilket kan være livstruende, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Så hurtigt påvirker det kolde vand kroppen
Benedict Kjærgaard er overlæge på Aalborg Universitetshospital og stabslæge ved Flyvevåbnets redningstjeneste. Han har tidligere været fast mand i redningshelikopteren, og været med til at redde mange mennesker op af vandet. Nogle har været i livsfare på grund af nedkøling – og andre er fundet omkomne.
“Falder du i vandet på denne årstid med almindeligt tøj, kan kuldechokket gøre, at du i panik gisper ukontrolleret og ikke kan få styr på vejrtrækningen. I værste fald risikerer du at drukne hurtigt, hvis du ikke holdes oppe af en redningsvest. Hvis man undgår at drukne med det samme, vil man i løbet af 10-15 minutter miste evnen til at svømme, fordi arme og ben afkøles meget hurtigere end kropskernen. Når musklerne afkøles, mister de evnen til at virke, og bare det at kravle op ad en redningsstige i en havn kan blive umuligt”, siger Benedict Kjærgaard.

Efterhånden gør afkøling af hjernen, at man ikke længere kan tænke klart, og efter måske en time vil man være bevidstløs. Men så længe man forbliver oven vande med en redningsvest, er der stadig håb for, at man kan blive fundet. Uden redningsvest vil man for længst være under vandoverfladen.

Og det er ikke kun sejlere og fiskere, der bevæger sig et godt stykke ud fra kysten, som skal være påpasselige.
“Selv kajakroere eller SUP’er, som ikke sejler langt ud fra kysten, kan komme i alvorlige problemer. Tager man på vandet, bør man derfor altid have den rigtige beklædning på, en redningsvest og en vandtæt mobil i brystlommen eller en nødsender på vesten, så man kan slå alarm fra vandet. F.eks. kan man med et enkelt klik i ‘SejlSikkert Alarm’ appen slå alarm og automatisk opgive sin position til redningsberedskabet. Jeg har oplevet mange gange, at vi er sendt afsted for at redde en person, som ikke kan opgive sin position, og det sinker redningen”, siger Benedict Kjærgaard.  

Tag skipperansvaret og vesten med på vandet
Ligger man i vandet og venter på, at hjælpen når frem, skal man krybe sammen i ”fosterstilling” og ligge stille for at afgive mindst mulig kropsvarme. Men det er forberedelserne hjemmefra, som redder liv. Redningsvesten skal på, uanset hvornår på året, man tager på vandet. Desværre viser undersøgelser, at det kun er godt halvdelen, som tager vest på, når de tager på vandet.
“Til gengæld ved vi også, at 60 pct. gerne vil blive bedre til at bruge vest, og derfor bliver vi ved med at opfordre til det. Vesten kan redde dit liv, så tag den på for din egen skyld og for din familie derhjemme”, siger Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd.

Tager man sikkerheden alvorligt, er man med til at lægge et positivt forventningspres på andre, forklarer René Højer, der er programchef i TrygFonden.
“Det handler om, hvordan du kan være med til at få andre i roklubben, sejlklubben eller det lokale fiskermiljø til at tage et ekstra skridt for sikkerheden. Man skal ikke I være bange for at give gode råd om sikkerhed eller komme med en venlig og velment opfordring. Vi håber at flere vil være med til at skabe en kultur i havnen, hvor alle bidrager til at højne sikkerheden”, siger René Højer.

Læs mere om beklædning og forholdsregler, når vandet er koldt på www.soesport.dk
Læs mere om SejlSikkert-kampagnen fra Tryg Fonden og Søsportens Sikkerhedsråd her: www.sejlsikkert.dk

Du skal have abonnement for at læse denne artikel



Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »