Stand Up Paddle board (SUP) er populært blandt danskerne. Men stærk fralandsvind kan føre til livsfarlige situationer.
I weekenden blev to mænd reddet af en redningshelikopter, efter at de var drevet fem kilometer ud i Kattegat på deres paddleboards. De var sejlet ud fra Als, øst for Hadsund. De to mænd blev sat af ved kysten, og her blev den ene mand kørt til Akutklinikken på Aalborg sygehus, hvor han blev undersøgt for underafkøling.
Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer nu alle SUP-sejlere til at forberede sig grundigt og ikke at tage chancer, når man skal ud på SUP. Kraftig fralandsvindvind og manglende færdigheder på SUP kan være livsfarligt. Særligt de oppustelige SUP-boards driver hurtigt ud fra kysten. Hurtigere end man kan nå at padle den anden vej. Indhentning af personer på SUP, kitesurfere og personer på andre former for boards fylder omkring halvdelen af de såkaldt ‘røde aktioner’, hvor livredderne vurderer, at der er liv på spil.
“Det er ofte fralandsvinden, som overrasker. Pludselig er du så langt ude, at du hverken har kræfterne eller teknikken til at padle mod vinden og strømmen. Det er en potentiel virkelig farlig situation, og derfor er vores livreddere meget opmærksomme på at gå hen til personer, som har deres SUP-udstyr med på stranden på dage med fralandsvind, og råde dem til at blive på land”, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.
Han forudser, at der kommer formentligt flere redningsaktioner i løbet af sommeren.
“Fra land er det vanskeligt at vurdere, hvor kraftig vinden er ude på vandet, så derfor er det en god idé at spørge livredderne til forholdene, før du tager på vandet. Er der fralandsvind, bør du altid være ekstra varsom – særligt hvis du er nybegynder”, siger Anders Myrhøj.
Organisationerne under Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer til, at man tager et introduktionskursus, og det kan typisk klares på fire-otte timer.
“Her lærer du teknikken til at padle effektivt og styre boardet, og du lærer at vurdere vind og strømforholdene i forhold til, om det er sikkert at tage ud på vandet. Sidst, men ikke mindst, får du vigtig viden om udstyret og om sikkerheden, fortæller Christian Moestrup Andersen, konsulent i DGI.
5 gode råd til SUP
Fordi der er sket en kraftig stigning i både aktiviteten med SUP og antallet af redningsaktioner med SUP, har Søsportens Sikkerhedsråd, DGI, Dansk Kano- og Kajakforbund samt Dansk Sejlunion i fællesskab udarbejdet 5 gode råd, som er:
1. Lær at padle
2. Tjek vejret og pas på fralandsvind
3. Hav telefon med i vandtæt etui
4. Fortæl, hvor du er – og hvornår du er tilbage
5. Brug altid leash og vest
Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd