Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

PB43 har fundet til sig rette i Nordhavn

pb43Nordhavn Avis har besøgt PB43, som ikke lader sig indkapsle i en enkelt sætning. Tag med ud i Skudehavnen, hvor der gror vilde blomster, skæve ideer og kreative typer. 

Der var engang en meget entreprenant gruppe mennesker, som fik øje på en gammel tom lakfabrik på Amager. De kontaktede ejeren, Akzo Nobel i Holland, og spurgte om de måtte bruge den tomme fabrik til en række kreative formål. De fik lov, og dermed var kunstnerkollektivet, festivalpladsen, masseværkstedet og andelskonglomeratet PB43 født.

Det gik hverken værre eller bedre, end at PB43 for fem år siden måtte forlade fabrikken, fordi NREP-ejede Pelican Storage skulle bygge lagerhotel på grunden. 

I sidste øjeblik fandt man en løsning. PB43 fik tilbudt den gamle produktionsvirksomhed på Skudehavnsvej 25 i Nordhavn. Lidt mindre nuvel, og måske lidt mere velfriseret.

Huslejen i Nordhavn er fire gange så høj som på Amager, så der var en del, der faldt fra. Men nye kom til, og i de fem år, vi har været i Nordhavn, har alle rum været udlejet, og ventelisten er lang, siger Erik Duckert, som både har været med dengang på Amager og nu er koordinator på PB43 ved Skudehavnen. 

Selve PB43 får ikke offentlige tilskud og eksisterer derfor på markedsvilkår.

Piber, æblecider og flamingo
Han har indvilget i at give avisens udsendte en rundvisning i de smukt faldefærdige omgivelser, hvor der lige nu er 30 forskellige lejemål. 

For at starte her, er det her et laboratorium, hvor der sidder nogen og udvikler den bedste smag inden for æblecider på danske æbler, siger Erik Duckert og peger i retning af en blå container. 

PB43 består både af værkstedlængen med de større lejemål, men udover dette, har de fået lov til at udleje pladsen uden for til containerkontorer og ad hoc-værksteder. 

En af dem ligner en gammel fiskerhytte, og navnet Marie smykker det lille rødmalede skur, som dog ikke viser tegn på liv lige i dag.

Ja, og så sidder Pibe-Per derinde. Han laver sine egne håndlavede piber, og så er han spastisk lammet, men han sidder altså med nogle ret skarpe knive, siger Erik med en vis benovelse. 

Herinde sidder en flamingospiller og filosof. Han hedder Lars Emil. Ham kan I også møde til Åben Festival, siger Erik om den festival, som PB43 deltager i til september.

Det pæneste værksted
Endelig er der en åben dør til et af værkstederne i værkstedslængen. Det er tre fyre, der sidder i Nordhavns mest velorganiserede værksted. Værkstøjet hænger sirligt på sin plads på væggen, og selv om der står en stor rundsav på gulvet, er der ikke en træspåne at spotte.

Det er fordi, de er arkitekter,”siger Erik og nikker mod de tre fyre, som har deres egen tegnestue og især har sans for at bygge deres egne modeller, inden han viser udendørs igen.

Derinde sidder Anders og laver dokumentarfilm, fortsætter han, mens Anders stikker hovedet ud og afslører, at han både har en standerlampe i messing i sin træhytte, men også at den film, han arbejder på, handler om syriske flygtninge i Libanon. 

pb43Kyrie og hendes hund
På turen rundt er Erik ind imellem stødt på Kyrie og hendes hund, Maggie. Amerikanske Kyrie viser også gerne indenfor i sit kreative arbejdsrum, men hun advarer mod rodet. Hun deler de to etagers værkstedsrum med sin mand og med Astrid, som til dagligt arbejder i Det Kongelige Teaters skrædderstue, men ligesom Kyrie har hun indimellem brug for at komme væk fra sit ‘day job’ og flippe ud med stof, symaskiner, giner, trærammer, snore, pomponer, farver, striber og mønstre. 

Jeg fandt for eksempel denne her stol på gaden en dag, siger Kyrie og peger på en træramme til det, der engang har været en stol. 

Det viser sig, at det er en gammel amme-stol fra 1850’erne. Den skal jeg i gang med at ombetrække, fortæller hun spændt. 

Punk og flammekuchen
Der er mange flere lejere, og hvorfor skulle man ikke også hilse på ham, der har et undergrundspladeselskab for dansk punk? Eller ham, der har vind i sejlene med at sælge flammekuchen (det er en tysk pizzainspireret delikatesse, red.) til danskerne? Eller hende, der specialdesigner cykler af bæredygtigt materiale?

Tunnelfabrikken næste stop?
PB43 har prøvet at flytte én gang. Og de kommer nok til det igen, for kontrakten med udlejeren udløber i 2023. Gamle dieselmotorfabriksbygninger har det med at forsvinde fra jordens overflade i Nordhavn. Heldigvis passer det lige med, at Tunnelfabrikken åbner omkring da. Mon ikke de vilde ideer, gode intentioner og solide håndværk igen får tag over hovedet i Nordhavn til den tid?

PB43 forsøger at holde så mange værksteder som overhovedet muligt til ÅBEN Festival, som går løs 11.-13. september i Nordhavn. 

”Der findes jo heller ikke hvedemarker og kartofler på række i naturen”

Østerbro X Nordhavn = ÅBEN Festival

Close