Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Peder vil køre 950 km. i sin kørestol

Nordhavnbeboer Peder Stausholm vil i juli måned køre fra Gedser til Skagen i sin elektriske kørestol. Med sig har han en hjælper og hunden Jackie. Starten gik 1. juli, hvor Peder bl.a. lånte en garage i Nykøbing Falster for at få lavet anhængertræk på kørestolen.

30 overnatninger. 950 kilometer. En hund og en hjælper.

Det er udfordrilngen, når 60-årige Peder Stausholm om fjorten dage begiver sig ud på en rejse i sin elkørestol fra Gedser til Skagen. Turen går tværs over Lolland til Spodsbjerg-Tårs færgen, op gennem Fyn, over den gamle Lillebæltsbro og videre nordpå via Silkeborg, Skive og Thisted. Den sidste del af rejsen går langs vestkysten fra Thy til Skagen. Med sig har han sin hund Jackie, sin hjælper og en fotograf. Peder har cerebral parese, og har siddet i kørestol næsten hele sit liv. Undervejs skal Peder besøge andre med Cerebral Parese (CP), venner og bekendte. Han vil vise, at man kan gennemføre mange ting i livet, selv med en stærk funktionsnedsættelse som Cerebral Parese

Jeg vil mærke og vise glæden ved at tage vilde beslutninger, og føre dem ud i livet, sagde Peder Stausholm til Nordhavn Avis før turen startede mandag 1. juli.

“Præmissen for turen er, at jeg vil indkvartere mig hvor jeg kan. Hos folk jeg kender, og lærer at kende undervejs. Det bliver en hård tur. Så det er fremad uanset vejr og vind og andre udfordringer. På grund af mit handicap er det ikke bare sådan, at overnatte uden alle mine hjælpemidler. Der vil være store udfordringer, der skal overkommes med kreative løsninger, nødløsninger og skøre løsninger. Det bliver ikke let. Men det skal det heller ikke være”.

“Men det kan også være, at vi må ringe på et sted og spørge, om vi kan være der natten over. Vi har en pressenning med, som jeg kan trækker over mig selv og kørestolen, hvis vejret pludselig bliver dårligt”, siger Peder Stausholm.

Han var på det tidspunkt stadig igang med at lave aftaler om overnatning hos venner, bekendte, familie og folk han gerne vil møde. Bl.a. lavede han en aftale med filmfotograf Kenneth Hougaard, som vil følge Peder på noget af turen og lave en dokumentarfilm.

Peder Stausholms har en hjælper med som kører bagefter på cykel med en anhænger. Hjælperen udskiftes med en ny hjælper efter en uge, men Peder kører alle fire uger i sin kørestol. Hver dag skal der køres 30-50 kilomter, for at tidsplanen holder.

“Jeg er bestemt ikke nogen ‘outdoor’ type, så det er helt sikkert en udfordring det her. Men folk snakker mest om det, man ikke kan, når man har CP. Mange unge med funktionsnedsættelse får hele tiden at vide, at ‘det kan du jo ikke’. Nu vil udleve en drøm jeg længe har haft, og vise at man kan rejse hele Danmark igennem som kørestolsbruger. Jeg håber at jeg kan være en rollemodel for de unge”, sagde Peder Stausholm.

Mandag 1. juli lagde han sit førsate youtubeklip op. Han sidder her i en garage i Nykøbing Falster og fortæller om de allersidste forberedelser:

;

Peder Stausholm er født med Cerebral Parese og er handicappet, eller spastiker, som det tidligere hed. Siden han var 12 år, har han været kørestolsbruger og afhængig af støtte fra hjælpere. Peder er født i Serup ved Silkeborg, og har boet i Århus det meste af sit liv, men flyttede for tre år siden med sin samlever til København for at bo i Århusgadekvarteret.

“Det har vi aldrig fortrudt. Det er dejligt at bo i Nordhavn, især nu hvor vores eget kvarter her i Antwerpengade er færdigbygget”, siger han.

I det meste at sit voksne liv har Peder Staushom været politisk aktiv, bl.a. som næstformand i Spastikerforeningen København/Frederiksberg. Han har altid arbejdet for at vise andre, at man kan nå sine mål, selv om man er bundet til en kørestol.

“Bl.a. derfor skal jeg på min tur besøge en veninde, som har en datter med CP og er multihandicappet. Hun bor på en døgninstitution, og hun vil gerne høre, hvilke aktiviteter hun kan lave sammen med sin datter”.

Peder skal også besøge sin storebror i barndomshjemmet i Serup ved Silkeborg. Her håber han at de får lejlighed til at tale om hvordan det har været for broderen at vokse op med en lillebror med funktionsnedsættelse. På turen vil han også besøge sin ven og tidligere kunstlærer i Thomas Anderson i Skanderborg. Og i Skagen får han måske mulighed for at besøge den kendte kunstner Bjørn Nørgaard, hvis kunst Peder altid har beundret.

Det har hele tiden været planen at turen skulle foreviges på film, og Peder Stusholm har en stående aftale med en anerkendt filmfotograf, som har sagt ja til at filme hele turen. Men den slags kræver mange penge, som lige nu søger Peder Stausholm om støtte til sin ‘tour de kørestol’ film på bl.a. Boomerang.dk og Kickstarter.com.

“Vi håber stadig at der kommer en film ud af det. Under alle omstændigheder, skal jeg nok dokumentere min rejse på min egen youtubekanal,” siger Peder.

Vi følger også Peders tur her på siden.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »