By & Havn og Københavns Kommune har planer om at etablere en havneskole, hvor børn kan blive gode til sikker adfærd i havnen – og samtidig lære om biodiversitet og bæredygtighed.
En sådan havneskole er stadig kun på tegnebrædtet, og det er ikke afgjort om den skal være ‘vrtuel’ eller en fysisk lokaltion. Drøftelserne foregår mellem flere aktører, udover By & Havn og Københavns Kommune er det bl.a. Ungdommens Ø og Øresundsmiljøskolen.
Der er også blevet gennemført workshops med børnene selv, hvor de har lært om havnens muligheder – og selv har formuleret visioner for en havneskole. Tirsdag 11. oktober fremlagde 22 skolebørn fra 7.-9. klasser i København de deres idéer for Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) og adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro.
Flere af grupperne synes at en havneskole skal være et fysisk sted ved havnen, hvor der gerne må være plads både til undervisning og til at hænge ud efter skole – og hvor man for eksempel kan låne et SUP board eller bade. Eleverne synes at bygningen skal ligge helt ned til vandet – faktisk ned i vandet – så man kan erstatte væggene med vinduer og se direkte ud i havnen under vandet.
Før deres fremlæggelse havde eleverne fået undervisning på Øresundsmiljøskolen. Og børnene var enige om, at undervisningen var sjovest, når de helt konkret havde haft fingrene i naturen og fået lov til for eksempel at artsbestemme vandplanter, småfisk og krebsdyr.
Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager var imponeret over børnenes fremlæggelser og over deres mange konkrete visioner for en kommende havneskole. Nu skal børnenes input samles sammen, og så vil kommunen komme med en plan.
“Jeg vil gerne arbejde for, at kommunen sammen med stærke kræfter som By & Havn, Øresundsmiljøskolen og Ungdomsøen kan finde den helt rigtige måde at etablere en havneskole, hvordan der skal undervises, hvordan driften skal være osv.,” sagde Jakob Næsager efter mødet.
I By & Havn udtaler Anne Skovbro, at man meget gerne vil være med til at etableres en havneskole med fokus på Københavns Havn – både i forhold til sikkerhed, men også i forhold til at formidle viden om det liv, der i havnen.
“Det er en stor opgave og derfor er vigtigt, at den etableres i partnerskab med kommunen og andre aktører. Lige nu er vi i gang med forarbejdet og der er jeg glad for at se, at børn og unge virkelig bidrager med deres viden og kreativitet,”udtaler hun til By & Havns nyhedsbrev.