Københavns Kommune udvider badezonen Sandkaj – men planen om at opgradere til rigtigt havnebad er droppet igen.
I forbindelse med coronakrisen satte kommunen 1,4 mio. kroner af til flere bademuligheder i Københavns Havn, i forventing om at mange københavnere vil blive hjemme fra ferie denne sommer. I den forbindelse arbejdede Kultur- og Fritidsforvaltningen med en plan om at opgradere badezonen Sandkaj til et havnebad med livreddere mv. Den plan er nu droppet. I stedet bliver badezonen ved Sandkaj udvidet. Det forventes at udvidelsen vil være på plads hen over sommeren.
Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser, at det endnu ikke er fastlagt, hvordan udvidelsen vil komme til at se ud, da projektet skal godkendes af grundejerforeningen. Udspillet er at udvide mod vest og lidt mod syd. Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, skriver forvaltningen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen mente ellers i februar måned, at Sandkaj efterhånden har fået karakter af et havnebad, og burde opgraderes. Politikerne vedtog derefter 26. februar at omdanne Badezonen Sandkaj til Havnebadet Sandkaj. Det skulle gøres ved at etablere net i bassinet, så det blev mere børne- og familievenligt. Desuden skulle der bygges yderligere en landgangsbro, og så skulle havnebadet have livredderbemanding fra kl. 10 til 18 i juni, juli og august måned. Havnebad Sandkaj skulle åbne 1. juni 2020. Men under forhandlingerne om budgetmidler er planen ændret markant.
Nu bliver der kun oprettet en ny badezone ved La Banchina på Refshaleøen. Badezonerne Sandkaj og Sdr. Refshale Bassin må nøjes ed at blive udvidet. De seks badezoner er fremover: Havnevigen, Halfdansgade, Kalvebod Bølge, Sandkaj, Sdr. Refshale Bassin og Halvandet.
En badezone er et afgrænset område i havnen, hvor man må bade. Badning er på eget ansvar, og der er ingen livredderopsyn. Badezonen er afmærket med bøjer, flydespærrer, badestiger og redningsposter. Der er skiltet med Badning tilladt.
Desuden oprettes en såkaldt mobil dyppezone ved Kalvebod Bølge. Det er et nyt koncept som består af en mobil ponton, som kan bruges som midlertidigt badested til events. I vinterhalvåret kan pontonerne placeres i en eksisterende badezone til vinterbadning.
Kommune driver fortsat tre havnebade – Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen. Her er der livreddere.
Der er en enorm lyst til og begejstring for at springe i havnen om sommeren, og derfor er det en stor gevinst for københavnerne og havnen, at der nu kommer endnu flere bademuligheder. Sammen med Københavns Kommune arbejder vi på adskillige initiativer for at justere adfærden i havnen og gøre opmærksom på, at man skal bruge badestederne for egen og andres sikkerheds skyld,” siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn, som driver og udvikler havnen.