Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
sailgp nordhavn Felix Diemer for SailGP

Sejlsport med 100 km/t – lige foran Oceankaj

Fredag og lørdag dyster ni F50 sejlkatamaraner ud for Oceankaj ved ROCKWOOL Denmark Sail Grand Prix Copenhagen. Der ventes mindst 12.000  tilskuere på vand og land. I den samlede stilling ligger Danmark midt i feltet. De vil gerne vinde på hjemmebanen.

Sejlsportsligaen SailGP er en af verdens mest prestigefyldte ligaer inden for sejlsporten, med de ni hold fra de ni bedste sejlsportsnationer i verden, og med besætninger som tæller adskillige Americas Cup og OL-sejlere.

SailGP turneringen er i gang med sin tredie sæson, og stævnet i Nordhavn er det fjerde Grand Prix ud af i alt 11. Danmark ligger på en samlet femteplads før sejladserne i Nordhavn. Tidligere på måenden blev det til en tredieplads ved stævnet i Plymouth i England.

Den danske båd ‘Holger Danske’ lå ellers til at vinde finalesejladsen.
“Vi lå rigtig langt foran de andre både, men fik ikke udført det, vi ville. Vinden var svag og vi underestimerede afstanden til mål,” fortæller Hans-Christian Rosendahl, som er forsejls-trimmer på båden. 

sailgp hp cp interviewHans-Christian Rosendahl og CP Lübeck.

 

Dyrebare træningstimer
Vi møder ham sammen med ‘CP’ Lübeck, som er tidligere OL-sejler i bådtypen Nacra 17, og nu deltager i et uddannelsesforløb på SailGP teamet som Flight Controller. Hans opgave er at betjene det avancerede computersystem som ved hjælp af  hydraulikpumper hele tiden indstiller foils og storsejl på F50eren optimalt. 

“Det er en kæmpe mulighed for mig som sejler at være med her. Sejlsport er nok den sportsgren, som har udviklet sig mest i de sidste 10 år. På kapsejladsbanerne er vi gået fra at sejle 10 knob (18 km/t) til omkring 60 knob (108 km/t) med F50 katamaranen. Så hvis man vil se hvad sejlsport kan lige nu, så skal man se SailGP,” siger CP Lübeck.

Unge sejlernomader
Både han og Hans-Christian Rosendahl bor til daglig i København, hvor de begge læser på CBS. Cirka en gang om månden skal de være klar til at rejse et sted hen i verden og deltage i SailGP som toptrænede elitesejlere. 
“Det er et specielt liv, og det kan være hårdt, men det kan godt lade sig gøre, for jeg elsker både København og sejlsporten,” siger Hans-Christian Rosendahl.

sailgp nicolai David Gray for SailGPNicolai Sehested, skipper på Holger Danske.I denne uge har de været kajen eller i vandet i Nordhavn hver eneste dag. Eftersom stævntet er nået til Danmark, har værtsnationen fået ders båd i vandet som de første. Det giver mulighed for et par ekstra træningsdage. 

Programmet for SailGP er tæt. De få dage, hvor holdene kan træne op til selve racet, er dyrebare timer. Og når stævnet slutter på lørdag ser de ikke mere til deres båd før næste stævne.
Alle de ni katamaraner – som hver har kostet 25 mio. kroner – bliver skilt ad og transporteret fra stævne til stævne i hele verden i en skibscontainere, hvorefter et stort ‘tech-team’ samler bådene og gør dem klar til næste stævne. 

Foils er fremtiden
F50 bådene bryder med alle fordomme om sejlsport. De 15 meter lan ge foilende katamaraner kan komme op på 100 km/t når skroget løfter sig ud af vandet og båden kun har kontakt med havet via de to ror og to ‘bøjler’ under skrogene.
“Det er en helt anden måde at sejle på, og det gør sejlsport til en langt mere publikumsvenlig sport, når vi foiler og runder et mærke helt inde foran tilskuertribunerne,” fortæller skipper på den danske båd, Nicolai Sehested, til Nordhavn Avis.

Han har tidligere sejlet jorden rundt i kapsejladsen Volvo Ocean Race, som foregik i ‘almindelige’ 65 fods sejlbåde, men han mener at foiling er fremtiden for sejlsport, også for det brede segment af amatørkapsejlere og en gang også for tursejlere. 
“Der er blevet udviklet utrolig meget på foilende både i de senere år, og  teknologien til at gøre foiling sikker og sjov for alle er der faktisk. Den er bare meget dyr stadigvæk. Men når der kommer flere sejlere og producenter med på bølgen, vil priserne også falde,” spår Nicolai Sehested, lige før han og besætningen tager ud på tirsdagens træningssejlads ud for Nordhavn. 

Vil gerne vinde
Nicolai Sehested håber på en god placering på hjemmebanen i Nordhavn. 
“Det er kun vores anden sæson i SailGP, men vi har gjort store fremskridt og kan sejle lige op med de store sejlernationer som USA, Australien og Frankrig. som har flere ressourcer end os. Vi går efter at være med i top tre. Men vi skal holde øje med især Australien, New Zealand og Frankrig. 
“Alle de andre teams er super dygtige. Så lad os se på fredag”.

sailgp kran Felix Diemer for SailGP

SailGP i Nordhavn
ROCKWOOL Denmark Sail Grand Prix (SailGP) finder sted ved Terminal 1 på Oceankaj på fredag 19. august og lørdag 20. august 2022. Begge dage åbnes dørene for tilskuere kl. 13.00. Tilskuerpladsen (Race Village) lukker kl. 19.00. Selve kapsejladsen afvikles fredag og lørdag mellem kl. 15.30 – 17.00. De præcise racetider meldes ud på dagen, man kan blive ændret med kort varsel afhængigt af vind og vejr.
Naborabat
Køb billet til arrangementet via 
sailgp.com/races/season-3/denmark-sail-grand-prix-copenhagen/tickets. 
Brug nabo-rabatkoden ‘sailgpcph2022’.
Trafik
Der vil ikke være afspærringer for den normale trafik i Nordhavn. Men de 5.000 – 6.000 gæster pr. dag vil give ekstra trafik. Billetkøbere bliver anbefalet at bruge kollektiv transport, på gå-ben eller cykel. Der vil blive indsat shuttlebusser mellem metrostationen Orientkaj og Oceankaj.
Parkering
Der vil være midlertidige P-pladser på ledige arealer nær Oceankaj.
‘Bring-your-own-boat’
Det er muligt at se kapsejladsen fra egen båd i et ‘bring-your-own-boat-område. Placeringen af området kan variere afhængigt af vind og vejr.
Arrangør
SailGP afholdes i samarbejde med det danske holds hovedsponsor ROCKWOOL, Københavns Kommune og Sport Event Danmark. Læs mere på: sailgp.com/races/dk/season-3/denmark-sail-grand-prix-copenhagen/oversigt/

 

Close