Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Sjov, ballade og et sidste farvel

Der er humor og rørende afsked i ny amerikansk komedie om en ung kvinde, der tager fra USA til Kina for at tage afsked med sin kræftsyge bedstemor, der ikke ved besked.

5stjernerTitel: The Farewell. Instruktør: Lulu Wang. Skuespillere: Awkwafina, Tzi Ma, Diana Lin, Zhao Shuzhen. Varighed: 100 min. Premiere: 20. august.

The Farewell er en rigtig god grund til at tage i biffen. Sjove kultursammenstød venter, og det samme gør afsavn og længsel, også efter fortiden, da unge amerikanske Billi tager flyet fra New York City og direkte til Beijing for at besøge sin kræftsyge, døende farmor. Uden forlov. Hendes mor og far, onkel og tante og deres ene søn er nemlig allerede i Beijing for at sige farvel. 

Men uden bedstemorens viden. For i Kina er det sådan, at når man først får at vide, man er dødsyg, så dør man, men lever man i uvidenhed, kan man holde den gående. 

Så familien har arrangeret et proforma-bryllup mellem Billis unge fætter og hans unge kæreste, der skal holdes i Kina, så familien samlet kan sige farvel til bedstemoren.

30-årige Billi er som vestligt minded borger stærkt imod ikke at fortælle sandheden, men mest af alt kan hun, ifølge familien, ikke styre sine følelser og derfor skal hun blive hjemme. Men det vil hun da skide på, hun køber en billet, hun ikke har råd til, forlader sin rodede lejelejlighed, hvor hun skylder i husleje, forlader sit afslag på stipendium, og med knuste kunstnerdrømme sparker hun døren ind til den målløse familie, der bliver kostet rundt af familiens overhoved rundt om spisebordet i bedstemorens lejlighed.

Bedstemor har allerede sendt bryllupsinvitationer ud til den store kinesiske familie, hun har bestilt bord, deler gerne en kommando ud til højre og venstre og giver Billi et klap i numsen som goddag:

“Den har altid været så dejligt rund”.

Billi griner igen, hun er den friske type, lige så rap i replikken, smider gerne et håndtegn, skuespilleren er jo rapperen Awkwafina, kendt for hittet ‘My Vag’, en hyldest til vaginaen, og i nærværende film spiller hun ægte og ligetil, altid med en overbøjet ryg, med både plads til grin og sorg, man kan ikke andet end at elske hende, og netop autenciteten er filmens store styrke. Filmen er instrueret af Lulu Wang og baseret på hendes egen splittede familiehistorie.

Det er livsbekræftende og rørende at følge Billis og sønnernes afsked, mens den excentriske bedstemor er befriende.

Det er bedstemor, der sætter scenen. Hun skælder sin søn, Billies far, ud for sit alkoholproblem, men fylder på ham, så hans kone må hjælpe ham hjem til hotellet. Hun skælder de unge ud for ikke at kunne kinesisk. Hun tager alle med til en urkomisk og overdrevet mindehøjtidelighed for sin eksmand. Siger højt til Billie og foran det kommende brudepar at den kommende brud virker dum.

Billie er dybt betaget af sin bedstemor, der repræsenterer hendes barndom, inden hendes veluddannede forældre søgte lykken i USA, da hun var ganske lille.

Hvor New York i billeder og scener bliver beskrevet som et vild og farverig by, hvor “hver mand er sin egen”, er Beijing anderledes trist og grå. Til gengæld holder man sammen, ja, selv bedstemor bliver ved sin nye mand, selvom han er døv og irriterende, for hvad skulle han ellers gøre af sig selv?

Og døden er de efterladtes sorg at bære. Ikke bekymringer den døende skal slås med.

Billis foragt for hemmelighed bliver langsomt til forståelse for, at andre kulturer også kan have ret. At hendes egen rodløse tilværelse har at gøre med sine forældres flugt, og de tanker bliver til et skænderi med hendes stramme, alt for korrekt-kedelige mor.

Og farvel skal der siges. Mon bedstemoren inderst inde ved besked? Og kan det i sidste ende være lige meget?

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »