Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Sjov og rørende feel good om Gøg og Gokke

filmDen knap så sande historie om Gøg og Gokkes forsøg på et comeback i 1950’erne giver anledning til både at grine – som ser vi en Gøg og Gokke-film – og græde, når venskabet og karrieren slår gnister.

4stjernerTitel: Gøg og Gokke. Instruktør: Jon S. Baird. Medvirkende: John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson, Danny Huston. Varighed: 98 minutter. Premiere: 25. april.

Det er længe siden, at Gøg og Gokke aka. Laurel and Hardy var noget for licensen. Jeg husker dem fra fjernsynet i 90’erne, men siden dengang er det ikke meget, jeg har set til komikerparret, der altid kommer galt afsted. Måske fordi den historiske dannelse simpelthen er forsvundet fra vores apparater?

Det er brandærgerligt, for Gøg og Gokke er fra en tid, hvor humor var falden-på-halen, enkel og for næsten alle. Men også fra en tid, hvor der var mere stil og klasse, hvad gælder både tøj og fremførsel.

Det kunne vi måske lære noget af i disse afslappede hverdagstider.

I hvert fald er det lykkedes at lave en sjov film med noget så gammeldags som slapstick-komik, som når en kuffert igen og igen ryger ned ad trappen, og når Gøg igen og igen får en hejsekrog i hovedet.

Flere af Gøg og Gokkes berømte scener bliver genopført til stor morskab. Men filmen begynder i omklædningen.

Gøg og Gokke sidder i garderoben med butterfly og slips. De spejler sig, så to bliver til fire. Et smukt, symbolsk billede, særligt fordi henholdsvis Steve Coogan og John C. Reilly ligner og spiller som det gamle par.

De befinder sig her i 1930’erne. På toppen af karrieren. Men britiske, flittige, slanke Gøg vil have mere i løn. Gøg vil have det samme som Buster Keaton og Charlie Chaplin. Amerikanske Gokke derimod tænker på sit job. Han har ikke råd til at blive fyret fra filmselskabet.

Det ender med et brud mellem de to, og de mødes først mange år senere. On the Road på de engelske landeveje, i tog fra London i syd til Newcastle i nord. Til små, halvtomme teatre for at skrabe penge sammen og skabe opmærksomhed om en film, de vil indspille.

Men som turnéen tager fat, går det bedre for makkerparret. Publikum bliver flere og flere, snart er salene fulde, og venskabet såvel som whiskyglassene bliver større.

Men sandheden må på bordet, da konerne ankommer.

Den knap så erfarne instruktør Jon S. Baird har skabt en film i fortidens ånd. Komikken sidder i skabet, det samme gør kostumer, gader og Tower of London.

Knap så sandt er det, at Gøg og Gokke var halvglemte i 50’erne. I virkeligheden blev de modtaget med kyshånd, hvor end de kom hen, og millioner så dem i tv. De gamle helte var tilbage.

Men lad det ligge, for en film skal have dramaturgi. Og det kan jeg love dig for, at den får, da Gøgs russiske, snobbede og dramaglade kone til et afterparty nævner ‘Elefant-filmen’; den film, der gjorde, at makkerparret i sin tid blev uvenner (som det er elefanten i rummet).

Festsalen bliver rammen for et skænderi, en stærk scene midt i opturen, der sender os på rystetur afsted mod resten af fortællingen.

Selv om venskabet får ridser, og selv om der er kritik af filmbranchens grådige hænder, som efterlader Gøg og Gokke som to fattigrøve, bliver filmen aldrig rigtig farlig.
Begge var for eksempel storrygere, men det ser man ikke noget til.

Humoren og fortællingen er rund og godmodig. Og sådan skal det vist være. Det er jo Gøg og Gokke.

3 klassiske slapstick-film:

filmThe Rink
(Charlie Chaplin, Edward Brewer, 1916)
Charlie Chaplin spiller en klodset tjener, men som Klods-Hans kan han imponere damerne med en helt særlig evne: Han kan rulle på rulleskøjter. Så da han møder en på dagen tidligere ubehagelig kunde på skøjtebanen, bliver der kamp om deres udkårne. Filmen varer bare 24 minutter, og Chaplin var allerede i 1916 – under første verdenskrig – en erfaren komiker. Han blev i øvrigt født i 1889 og døde i 1977.

filmGeneralen
(Clyde Bruckman, Buster Keaton, 1926)
Buster Keaton var sammen med Charlie Chaplin og Harold Lloyd de helt store komikere i stumfilmsalderen. Og Generalen er en sand klassiker. Filmen handler om en lokomotivfører fra syd, der får stjålet sit tog af dem fra nord under den amerikanske borgerkrig i 1800-tallet. Og på toget er også hans udkårne, Annabelle, og så er er det afsted. Buster Keaton bumler og fumler i sin hæsblæsende jagt med absurde scener.

filmWay Out West
(James W. Horne, 1937)
Det er i denne Gøg og Gokke-film, at den berømte barscene med sangen ‘On the Trail of the Lonesome Pine’ bliver opført. Gøg og Gokke begynder at synge som duet, men snart tager Gøg over med den dybeste stemme. Gokke gokker Gøg i hovedet, og snart synger han falset. Mere skal der ikke til. Den berømte komedie-western er kendt som en af makkerparrets sjoveste.

Man kan finde dem alle på Youtube.

Close

Translate »