Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Stjernekrigen rammer igen stjernerne efter fejlskud

mandalorian

Man bliver draget længere og længere ud i galaksen og helt ind i universet i humoristisk og visuelt imponerende fortælling om en dusørjæger og en grøn alien.

5stjernerTitel: The Mandalorian. Instruktør: Jon Favreau. Medvirkende: Pedro Pascal, Werner Herzog, Carl Weathers, Emily Swallow. Varighed: 2 x 8 afsnit. 3. sæson startet nu. Streaming: Disney Plus 

Okay, okay! Baby Yoda er lidt for spekuleret cute og flere afsnit lidt for basale, men helt generelt er der masser at hente, visuelt som med karakterarbejdet, i den nye Star Wars-serie om dusørjægeren Din Djarin, der arbejder for hvem som helst, indtil det grønne rumvæsen tager hans hjerte.

Egentlig skulle han bare overlevere den til The Client, en ukendt leder af imperiets rester, med uudgrundelige og gådefulde ansigtstræk, som skuespilleren selv, af alle Werner Herzog.

Seriens instruktør Jon Favreau er ikke ligefrem nogen auteur, men har instrueret Ironman, der siges at være den bedste Marvelfilm, og det må da vække en vis respekt, ligesom det er en genistreg at lade den tyske mesterinstruktør, kendt for sine mørke, absurde og excentriske dokumentarer og film – som Nosferatu, Grizzly Man og Aguirre: Guds Vrede – Herzog havde da heller aldrig set en Star Wars, men sagde ja, da han skulle finansiere endnu en kunstfilm.

I anden sæson bliver den Herzogs skurk overtaget af den næste, Moff Gideon, spillet til fulde af Giancarlo Esposito, kendt som skurk i Breaking Bad, og der mangler ikke ligefrem filmreferencer her. 

mandalorianMest udtalt er spaghetti-western-genren. Den cool, tålmodige stil, de store, barske landskaber, de øde landsbyer, musikken og selv måden, pistolerne bliver håndteret, er en lang hyldest til Sergio Leones gamle klassikere. 

Og det er ret forfriskende, at serien går mod deadpan frem for den mere episke, vanlige rum-operetta. Mest af alt består afsnittene i særligt første sæson af selvstændige historier; opgaver som Din Djarin påtager sig for tjene til føden og til det særlige Mandalorian-fællesskab, der opererer fra mørket for at tjene større formål; blandt andet at uddanne fundne hittebørn. 

På et tidspunkt i første sæson glemmer man nærmest, der er en hovedhistorie. Og selvfølgelig er der også mindre interessante afsnit, som det hvor vores helte skal hjælpe en gruppe bønder i en landsby mod angreb fra banditter. Men det er en hyldest til Kurosawa, der i øvrigt også er tydelig inspirationskilde, og sådan fortsætter de filmhistoriske referencer.

Der er også meget humor, som når to stormtroopers forsøger at ramme en dåse. Uden held. Eller når vores helt gang på gang dummer sig med nødlandinger. Mens Baby Yoda driller ham. Så er der de visuelle genialiteter. Er er skiftende lokationer: Vi er i sand, vand, is, sten, skov, jungle, rumstationer. Der er skydekampe, nævekampe og fægtekampe. Og alverdens underlige robotter og aliens, man kun kan håbe på flere. De nyeste Star Wars-film er lidt for menneskelige med mangel på underlige væsner.

Sæson 2 endnu bedre end Sæson 1, fordi den holder et bedre fokus på en større historie. Og så bliver den bare mørkere og mørkere. Jeg håber, serien kan danne præcedens for de kommende Star Wars-film. Særligt den seneste, episode 9, blev alt for fjollet og dermed ligegyldig.

Det er The Mandalorian ikke, som nysgerrigt udforsker nye dele af universet og lader os møde et væld af nye karakterer og racer – uden at have alt for travlt. Star Wars er studier i antropologi, når det er bedst. Og man lapper afsnittene i sig, selvom man ikke længere er 11 år, som trods alt er franchisens målgruppe. 

Nyheder om film

Joaquin Phoenix i ny stor rolle
Han er netop blevet rost for at spille Joker. Nu har manden bag Hereditary og Midsommar tilbudt ham hovedrollen i sin tredje film Disappointment Blvd., som skulle være et portræt af en stor entreprenør. Tænker man Citizen Kane? Det bliver formentlig uanset skræmmende.

Bodil-nomineringerne er landet
De danske filmkritikere har stemt og nu sat sig for, hvilke film og skuespillere der er nomineret i deres respektive kategorier. Du kan se hele listen med nominerede skuespillere på Bodilprisen.dk. Her er filmene, der kan løbe med de tunge priser:

Bedste danske film står mellem:
Druk (Thomas Vinterberg), En helt almindelig familie (Malou Reymann), Retfærdighedens ryttere (Anders Thomas Jensen), Shorta (Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid) og Vores mand i Amerika (Christina Rosendahl)

Bedste amerikanske film står mellem:
Jojo Rabbit (Taika Waititi) The Lighthouse (Robert Eggers) Little Women (Greta Gerwig) Mank (David Fincher) The Trial of the Chicago 7 (Aaron Sorkin)

Bedste ikke-amerikanske film står mellem:
1917 (Sam Mendes) Les Misérables (Ladj Ly) Officer og spion (Roman Polanski) Portræt af en kvinde i flammer (Céline Sciamma) Til Sama (Waad al-Kateab og Edward Watts)

Showet finder efter planen sted 8. maj 2021.

Close

Translate »