Efteråret er kommet og skove og marker bugner af svampe. Karl Johan, kantareller og markchampignoner, bare for at nævne nogle. Svampejagt er både sjovt og lærerigt, især for de små
Der findes mange forskellige svampe, i mange forskellige farver og i mange forskellige faconer. Så en svampebog eller en smartphone med på tur, er en rigtig god idé. Er man i tvivl, så skal man altid lade være med at plukke eller for den sags skyld spise svampene.
Af spiselige svampe er kantarel og Karl Johan nok de mest eftertragtede, men der er flere velsmagende svampe derude, som feks. Trompet-Kantarel eller Brunstokket rørhat.
Loven i Danmark giver dig ret til at indsamle svampe i begrænset omfang til privat brug. Så det er bare med at komme afsted.
Velbekomme!
Perlebyg ’Risotto’
med stegte svampe og krydderurter
Opskriften er til 4-6 Personer – Tilberedning ca. 25 min.
300 gr. Perlebyg
1 stk. Stort skalotteløg
125 gr. Vesterhavsost
1 L. Grøntsags- eller Hønsefond
1 stk. Citron
30 gr. Smør
200 gr. Blandede Svampe
Blandede Krydderurter
Peber
Salt
Olie til stegning
Skyl perlebyggen grundigt i vand. Bring fonden i kog og kom perlebyggen heri.
Rens og skær svampene i ønsket størrelse, og steg dem i godt med olie, til de er helt sprøde, giv dem et drys salt og sæt dem til side.
Hak skalotteløg fint, og sæt også dem til side.
Krydderurterne skylles og plukkes lidt groft til pynt.
Når Perlebyggen har suges næsten alt væsken og er blevet møre, tilsættes de finthakkede skalotteløg, og osten rives i og smørren tilsættes. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Når osten er smeltet og ’Risottoen’ blevet tyk, tilsættes de stegte svampe og retten serveres straks pyntes med de friske krydderurter.
Kok Rasmus Kofoed Christensen bor i Ørestad. Han er med på Det Danske Kokkelandshold og Bronzevinder ved OL 2016 (varmt køkken), Bronzevinder ved Årets Kok 2016.
Lige nu arbejder Rasmus for Højborg x Kofoed (HØKO I/S) i et socialt madprojekt i Københavns Kommune.
Instagram: @rasmuscowfoot