Det engelske designbureau Casson Mann skal i samarbejde med den internationalt anerkendte arkitekt Dorte Mandrup tegne stregerne, der skal forvandle Svanemølleværket til et nyt Danmarks Tekniske Museum.
Casson Mann og Dorte Mandrup vandt i februar opgaven foran to andre teams. nemlig Kosmann dejong/BIG (NL/DK) og Metaphor/Mecanoo (UK/NL). Opgaven var udbudt af den nyetablerede Bygnings- og udviklingsfond DTM 4.0, som vil udvikle det nye museum. Vinderteamet skal nu lave et færdigt projekt. Casson Mann skal udvikle koncept og visualisere, hvordan et nyt teknisk museum skal se ud, for at kunne formidle den rolle, som innovation, teknologi og industri spiller for Danmark som højteknologisk samfund.
Dorte Mandrup skal med udgangspunkt i Svanemølleværkets bærende arkitektoniske værdier, bringe en markant industribygning ind i en ny epoke, og omdanne den til en attraktiv kulturdestination.
”Vi har meget høje ambitioner, og derfor har vi valgt nogle stærke internationale kapaciteter inden for attraktionsudvikling, som nu samarbejder med nogle af de bedste inden for dansk arkitektur om Svanemølleværket. Vi har grebet projektet an, så der er meget højt til loftet. Samtidig har vi en solid jordforbindelse, så visionerne går hånd i hånd med, at vi får skabt et konkret og realistisk beslutningsgrundlag, som vi kan gå videre med til de relevante fonde” siger Karsten Dybvad, formand for bygningsfonden bag museet.
Dansk Industri samt Håndværkerforeningen København stiftede i december 2018 Bygnings og udviklingsfonden DTM 4.0. Fonden er erhvervsdrivende med det formål at understøtte den almennyttige selvejende institution Danmarks Tekniske Museum, herunder at tilvejebringe og/eller opføre samt indrette bygninger til brug for Danmarks Tekniske Museum. Det var netop Dansk Industri og Håndværkerforeningen København, der i 1911 stiftede Danmarks Tekniske Museum i København. Senere flyttede museet til Helsingør, og nu er det planen at det skal vende tilbage til hovedstaden i en helt ny, ambitiøs form.
Med planerne om et nationalt teknisk museum i hovedstaden får museet fremover samme mulighed, som i de lande vi normalt sammenligner os med, som f.eks. Norge, Sverige, England og Tyskland. Her findes der side om side tekniske og naturhistoriske museer, der alle er i Top 10 blandt de mest velbesøgte museer. Samme placering er realistisk for et nyt teknisk museum, når det om en årrække forventes at stå færdigt, skriver bygningsfonden i en pressemeddelelse. Udviklingen af et nyt teknisk museum sker med støtte fra Industriens Fond.
Casson Mann
Casson Mann har erfaring i at arbejde internationalt med science museer og udstillingsprojekter på førende museer, hvor de har præsenteret udstillinger med store genstande og moderne formidling i nutidige rammer. Casson Mann har tidligere arbejdet med bl.a. Science Museum, Imperial War Museum, Museum of Natural History og V&A i London, Frost Museum of Science, Miami, samt flere store museer og udstillingsprojekter i Frankrig. Det er deres første projekt i Danmark. Kreativ direktør Roger Mann er fascineret af bygningen Svanemølleværket:
”Den er et magtfuldt symbol på tidligere tiders energi, helt ulig den retning vi nu er på vej mod. Den indvendige volumen er dramatisk men langt fra normal menneskelig skala. Det er en stor udfordring at nytænke og skabe en helt ny energi i bygningen, siger Roger Mann.
Dorte Mandrup
Arkitektfirmaet Dorte Mandrup står bag flere markante udstillingsbyggerier, herunder Isfjordcentret i Grønland, Vadehavscentret ved Vesterhavet og Wadden Sea World Heritage Centre i Holland.
”Alle arkitekter, der interesserer sig for transformation, har drømt om at arbejde med Svanemølleværket. Det er en fantastisk mulighed, og vi er intet mindre end overvældet af den bygningsmæssige ramme, som projektet skal udfoldes i”, siger Dorte Mandrup.
Alledere inden sommerferien skal der foreligge et samlet visionsoplæg og prospekt.
Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve