Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Svanemølleværket skal være kæmpe teknologimuseum

Danmarks Tekniske Museum i Helsingør skal måske flytte til Svanemølleværket. Her arbejder stærke kræfter som Dansk Industri, By & Havn m.fl. på at skabe et nyt museum for dansk teknologi- og industrihistorie. Men det hele afhænger af, om der kan tjenes penge på resten af bygningen

Danmarks Tekniske Museum, Dansk Industri og Håndværkerforeningen København står bag planen om at skabe det nye museum i kraftværket, som åbnede som kulfyret værk i 1953.

”Vi har været utroligt glade for at ligge i Helsingør, men muligheden for at rykke ind i de unikke rammer i Svanemølleværket, der i sig selv er en historisk industribygning, er en så god mulighed, at vi er nødt til at lave en tilbundsgående undersøgelse for at se, om det kan lade sig gøre. Det kan åbne muligheden for at museet levende kan præsentere én sammenhængende historie om teknologi, industri og videnskab som grundlaget for det moderne højteknologiske samfund. Vores mål er at skabe et fantastisk teknisk museum i enestående fysiske rammer, der på linje med de bedste internationale tekniske museer fortæller de mange historier fra danske opfindere, håndværk og industri”, siger formanden for Danmarks Tekniske Museum, Jørgen Lindegaard.

Dansk Industri har været med i arbejdet for at kunne få undersøgt mulighederne for at få Danmarks Tekniske Museum til Svanemølleværket. Den tidligere adm. direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, er udpeget som formand for den erhvervsdrivende fond, som er blevet stiftet i denne forbindelse.
“Danmark er ét af verdens mest avancerede og moderne produktionssamfund, og det er fundamentet for det velstående samfund, vi har i dag. Derfor er det vigtigt at kende vores industrihistorie. Den vil vi gerne kunne vise frem i de bedst mulige rammer for både danskere og udenlandske turister, og her er Svanemølleværket en oplagt og spændende mulighed”, siger Karsten Dybvad.

Svanemølleværket er tegnet af arkitekt Louis Hygom. Værket har produceret elektricitet og varme til hovedstaden siden 1953. Men dampturbinen i den store hal har ikke produceret strøm siden 2012. I dag produceres der kun fjernvarme til 6.000 københavnske husstande. I dag kører værket på naturgas og fjernstyres fra Ørsteds værker i Avedøre eller fra H.C. Ørstedværket i Sydhavnen.

I 2030 skulle Ørsted efter planen  overdrage værket kvit og frit til udviklingsselskabet By & Havn, som ejer grunden og alle de tilstødende arealer. Men By & Havn og Ørsted har nu indgået en betinget købsaftale, hvor det 22.000 kvadratmeter store værk for et endnu ukendt beløb kan overtages allerede i 2023. Indtil da skal det undersøges om Svanemølleværket er velegnet til at rumme Danmarks Tekniske Museum.

”Nu laver vi først en tilbundsgående undersøgelse af mulighederne for at kunne rumme Danmarks Tekniske Museum, og så håber vi, at det kan lade sig gøre,” siger administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro.

Der bliver nemlig næppe noget nyt teknisk museum i Svanemølleværket, hvis By & Havn ikke kan finde på en måde at få indtægter ud af den øvrige del af værket.

“Om hele planen giver mening, afhænger af, hvad vi kan fylde ind der, så det både giver en værdi til byen, men også er en businesscase, der hænger sammen. Kan enderne ikke mødes, bliver bygningen hos Ørsted, og så overtager vi den om 12 år”, siger hun til Politiken.

“Risikoen er jo, at vi kommer til at skuffe nogle, men vi vover pelsen og går offentligt ud nu, for det er den eneste måde, vi kan komme til at føre de samtaler, vi skal”, siger Anne Skovbro, som endnu ikke vil sige noget om, hvilke øvrige aktiviteter By & Havn konkret overvejer på værket.

Du skal have abonnement for at læse denne artikel Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve
Close