Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Swinger: Mere interessant – og langt sjovere – end sex

swinger• Faktisk er sex – jævn såvel som kinky – det sidste, man tænker på, når man ser Swinger. Og det er godt gået af en film, der tager hele sit udgangspunkt i en swingerklub; en lille kro med alternativ adspredelse i det danske øhav

4stjernerSwinger. Instruktion: Mikkel Munch-Fals. Medvirkende: Martin Buch, Mille Dinesen, Rasmus Botoft, Natalie Madueño, Birthe Neumann, Lisbeth Wulff, m.fl. Varighed 96 min. Censur: 11 år. Premiere 22. 9.

”Østersøens legeplads. For voksne”, som Henriette (Birte Neumann) proklamerer, idet hun byder velkommen. Sammen med sin mand, Finn, (Morten Hebsgaard), ejer og driver hun stedet, hvor stemningen er afslappet, mens gæsterne – alle iført ens hvide badekåber – søber velkomstdrink og samler tråden op fra sidst. Det er small-talk og overflade, som denne homogene gruppe af velstillede 40+ mennesker fra den øvre middelklasse viser hinanden. Skønt de har været faste gæster og knaldet på kryds og tværs i årevis, siger ingen noget væsentligt, og en sand intimitet har de ikke.

Adam (Martin Buch) er på kanten af en depression over sit forudsigelige liv og monotone ægteskab med Iris (Mille Dinesen) Han hader deres fantasiløse rækkehus, som ligner alle de andre fantasiløse rækkehuse i rækken, og på jobbet gider han ikke engang prøve på at overtale skeptiske kunder til at investere i et naturgasanlæg. Mens Bolette (en læderbrun, hispanofil Lisbeth Wulff) fortæller anstrengt begejstret om lejligheden i Spanien, som hun og gemalen, Jan (Dan Zahle), vil erhverve sig, går Jan mere eller mindre i et med tapetet, brødbetynget over sine uduelige sædceller, der er årsagen til, at parret stadig er barnløst. Og Jørgen (Rasmus Botoft), holder sig til platte jokes og pral, mens hans kone, Ingeborg (Therese Damsgaard Manley), stirrer tavst ned i gulvet, så hun ikke skal kigge på den mand, der udgør halvdelen af et dybt ulykkeligt forhold.

Ind på den satte scene – helt bogstaveligt, de kommer for sent og er påklædte – træder så Patricia (Natalie Madueño) og Patrick (Emil Birk Hartmann): De er væsentligt yngre end de andre par, hun er væsentligt mere lækker end de andre kvinder, og med ét finder Adam et lyspunkt i sin tristesse.
I løbet af den swingende weekend udvikler relationerne sig i nye, ukendte og upolerede retninger, ikke kun for Adam, men for alle. Den sex, der trods alt bliver dyrket, er ikke årsag til komplikationerne. De har rod et helt andet sted: I de forbudte følelser, i ensomheden, i sorgerne, i hemmelighederne, der ikke bliver sagt og i sandhederne, der gør.
Samt i den altoverskyggende desillusion, som tilsyneladende ligger latent hos Henriettes frigjorte gæster.

Det er, strengt taget, ikke en stor eller ny historie, Mikkel Munch-Fals har givet os. Men fortællingen om menneskets diffuse længsel efter ’noget andet’ og jagten på det, der måske kan gøre lykkelig, (hvad det så end er), er aldrig helt uvedkommende. Eller uigenkendelig. Den bliver rigtig godt fortalt i Swinger, hvor dynamikken mellem skuespillerne, mellem det komiske og det seriøse er uhyre velafbalanceret: Ikke for fjollet, ikke for højtideligt, men lige tilpas.
Og så er det altså ganske godt fundet på, når man vælger at skildre velkendte, menneskelige problemer og eksistentielle kriser på baggrund af en swingerklub. Det er faktisk ikke så lidt frækt tænkt.

Close