Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Syv minutter over midnat: Fantasi og realisme går op i en højere enhed

film•  ”Historier er vilde skabninger, Connor O’Mally. Hvem ved hvilket kaos, de kan forårsage hvis man slipper dem løs?”

5stjernerSyv minutter over midnat. Originaltitel: A Monster Calls. Instruktion: J.A. Bayona.Medvirkende: Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbel, Lewis MacDougall, Liam Neeson. Varighed: 108 min. Censur: 11 år. Premiere: 8. december.

Den 12-årige Connor, (Lewis MacDougall), deler en passion med sin mor, (Felicity Jones): Begge er de kreative, de elsker at tegne, og gennem hele hans tidlige barndom har de haft det sammen. Men nu er tingene blevet svære. Connors mor er alvorligt syg, hans far, (Toby Kebbel), er flyttet til USA, og det går heller ikke særlig godt i skolen. Her har Connor problemer med at holde fokus i timerne, og i pauserne på skolen bliver han moppet og banket af skolens bølle. På grund af morens sygdom bliver det besluttet, at Connor skal flytte hjem til sin meget lidt børnevenlige mormor, (Sigourney Weaver), og dermed kan tingene ikke blive meget værre for den forpinte dreng, der slæber sig gennem dagene med sorgfuldt sind og store poser under øjnene. Connor står som magtesløs tilskuer til sit eget liv, indtil en aften klokken syv minutter over midnat. Præcis på dét tidspunkt, hver aften, dukker et kæmpe trælignende monster (Liam Neeson) op. Det siger, at Connor selv har tilkaldt det, og det begynder at fortælle ham historier. Kraftfulde historier, som kan ændre en drengs liv.
     
I det ellers så stringente (social)realistiske set-up med menneskelige nuancer (sure mormor er ikke udelukkende sur, dumme far, der er flyttet, er ikke kun dum), lyder det pjattet med det fantasy indslag, som et monster jo vitterligt er. Men det fungerer. Faktisk er det overraskende vellykket, og samspillet ’mellem’ Connor, der tynges af sorg og monstrets gå-til-den attitude er stærkt. Liam Neeson er perfekt castet som monstrets stemme, men Lewis MacDougalls talent har også meget at sige; det hele taget er hans flotte præstation som Connor en bærende kraft i filmen. Også Felicity Jones og Sigourney Weaver gør det godt: Jones som Connors kærlige mor med den bitre skæbne og Weaver, der jo også er en mor med en bitter skæbne. Og mere kærlig end man umiddelbart tror.

Ingen magisk realisme uden special effects, og ”Syv minutter over midnat” benytter sig da også af dem. Først og fremmest til monstret, som er kreeret med stærke, visuelle midler. Der er drøn på, hver gang det vækkes til live, og ikke mindst i scener hvor Connor og monstret finder fællesskab og bevæger sig synkront. På den mere stille, visuelle side er monstrets historier, der ledsages af fine tegninger. Og så, naturligvis, Liam Neesons stemme i en monster version.

”Syv minutter over midnat” er oprindelig en børnebog (”A monster calls”) fra 2011, som er oversat til 40 sprog og derudover har vundet adskillige priser verden over. Udgangspunktet er at tage børns følelser alvorligt og at se børn som hele mennesker i stedet for ’endnu ikke helt udviklede’, kommende mennesker. At omsætte en børnehistorie, der fletter det fantastiske sammen med det realistiske, kunne nemt være gået galt, for J.A. Bayona er det derimod lykkedes på fornem vis.
Så tag ind og mød Connor og hans monster – og husk at tage en kleenex med.

Close