Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
kirke tiny church 3123

Tiny church på vej til Østersøvej

På en tom græsplet i Fiskerihavnen har Hans Egedes Sogn fået lov til at bygge Danmarks første ‘tiny church’. Mellem skure og værksteder skal der opstå en lille kirke med store drømme.

By & Havn vil gerne leje grunden ud. Og Holmens og Østerbro Provsti ved Københavns Stift har givet et tilskud på tre mio. kroner. Så nu er det en realitet at Nordhavn om få år kan åbne sin første kirke på hjørnet af Østersøvej og Vesterhavsvej i Fiskerihavnen helt ude på det yderste Nordhavn. Første skridt bliver at  gennemføre en arkitektkonkurrence, som offentliggøres i oktober.
“Vi har længe ønsket en kirke i Nordhavn, som vil gøre os mere synlige i Nordhavn. På længere sigt skal Nordhavn have en ‘rigtig’ kirke på Levantkaj. Men vi vil gerne i gang nu, og da der ikke er plads til os andre steder lige nu, så synes vi at det her et spændende sted”, fortæller sognepræst Louise Sihm Knudsen, som sammen med kirke- og kulturmedarbejder Johanne Dal-lewkovitch har arbejdet for den nye kirke igennem længere tid.

Byen kommer herud en dag
“Nogen synes måske at der lidt langt herud, men vi er faldet pladask for stedet her. Det lægger op til friluftsliv, og her er et dejligt havnemiljø. Det bliver en unik kirke, som man ikke går forbi inde i byrummet, men som man tager ud til. For eksempel på de pilgrimsture, som vi vil arrangere”, fortæller Louise Sihm Knudsen.

“Desuden kommer Nordhavn jo også herud en dag. Kirken ligger tæt på Tunnelfabrikken, som er ved at blive omdannet til boliger og kulturhus”, tilføjer Johanne Dal-lewkovitch.

kirke tiny church johanne louise

På længere sigt skal Nordhavn have en ‘rigtig’ kirke på Levantkaj. Men vi vil gerne i gang nu, og da der ikke er plads til os andre steder lige nu, så synes vi at det her et spændende sted”, fortæller sognepræst Louise Sihm Knudsen, som sammen med kirke- og kulturmedarbejder Johanne Dal-lewkovitch har arbejdet for den nye kirke igennem længere tid.

Lille bæredygtig multikirke
Kirken bliver ikke stor – omkring 75 kvadratmeter – men den skal indrettes som et multirum, hvor der både kan være gudstjenester og afholdes alle kirkelige handlinger fra dåb og konfirmatin til bryllup og bisættelser. 

Kirkerummet skal også kunne bruges til koncerter, foredrag og andre arrangementer, som laves i samarbejde med Nordhavns beboere og foreninger. 
“Oprindeligt var det i kirken, at foreningsliver i Danmark opstod. Det har vi glemt i dag. Men i den nye kirke skal alle kunne byde ind med arrangementer. Hvis der er brug for gulvplads, kan man flytte  rundt på orgelet og døbefonten. Måske skal deltagerne medbringe deres egen stol”, siger Johanne.

Inspiration til bæredygtighed
Kirken er direkte inspireret af en tiny church i Holland, hvor hvor en lille gruppe mennesker mente, at man sagtens kunne lave en kirke uden en traditionel kirkebygning. Kirken i Amsterdam er blevet cirkerund og har solpaneer på taget. Hele huset kan faktisk dreje i forhold til solens stilling.

I Nordhavn er der også tanker om mindre rum, færre ting og lavere CO2-aftryk, når den nye kirke skal bygges. 
“Vi glæder os til at se arkitekternes bud. Måske kan kirken bygges delvist af genbrugsmaterialer”, siger Johanne Dal-lewkotitch.

Arkitektkonkurrencen for Nordhavn Tiny Church starter oktober 2022.  Om alt går vel kan kirken åbne medio 2024. 

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »