Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
marmormolen ap pension 2

Danmarks største træhus på vej til Marmormolen

Nyt kontorhus på Marmormolen bliver et af de største træhuse, som nogensinde er bygget i Danmark.

Betonpiller omkranser nu hele byggetomten ved Marmormolen ud til Gittervej, og cyklister og fodgængere må krybe afsted langs den trafikerede Kalkbrænderihavnsgade. AP Ejendomme er endelig gået i gang med at bygge en ny kontorejendom på den store grund. Ejendommen bliver på 28.000 kvadratmeter fordelt på otte etager op til 36 meters højde. Huset kaldes af AP Ejendomme for et ‘multibrugerhus’, hvor stueetagen skal være åben for alle med restauranter, torvehaller m.v.

Og så skal det bygges delvist med stolper af massivtræ i konstruktionerne. Det skal reducere byggeriets samlede CO2-udledning. De steder, hvor der bruges beton i byggeriet, vil man anvende cementtypen FutureCEM fra Aalborg Portland, som har et lavere CO2-aftryk end traditionel cement.

Ideen om at bygge delvist med træ som materiale kom fra AP Ejendommes rådgivere, Henning Larsen Architects og Rambøll. Ansøgningen til Københavns Kommune indeholdt i første omgang et klart nej. Kommunen mente at træet ville forøge brandfaren. Men længere tids undersøgelser og forhandlinger gav til sidst en byggetilladelse, skriver Børsen.

marmormolen appension 4

Færre transporter
Der er tidligere blevet bygget med træ i Danmark, også store boligbyggerier f.eks. i Århus. Men hidtil ikke over fire etager i højden. Træ bruges oftere i byggeriet i vores nabolande. I Norge er der bygget en 51 meter høj bygning med 14 etager. I Vancouver er man i gang med at bygge en 58 meter høj 18 etagers studenterbolig i træ. Herhjemme går det noget langsommere med at indføre træ i byggeriet. Men byggesektoren står for hele 40 procent af den samlede CO2 udledning, og heraf står betonproduktionen for 8 procent. Klimaaftrykket kan nedbringes ved at bruge træ, som i sig selv lagrer CO2, og som også betyder også færre transporter til byggepladsen, fordi der kan være op til ti gange så mange materialer på en lastbil, i forhold til beton.

Ikke alt skal bygges i træ
Det anslås, at det er 10 procent dyrere at bygge i træ frem for beton. Til gengæld går byggeprocessen hurtigere. Ifølge Duncan Horswill, designdirektør hos Rambøll,vil projektet på Marmormolen give træ et gennembrud i Danmark som byggemateriale i større byggerier.
“Folk vil lære af det her, og derfor er der meget fokus hos rådgivere om at skubbe til myndighederne. Hvis vi ikke stiller spørgsmål, vil intet ændre sig. Men det betyder ikke, at alt fremover skal bygges i træ. For så ville skovene hurtigt forsvinde”, tilføjer han.

Andre træbygninger
Ikke langt fra Marmormolen bygger selskabet Cree Denmarket seks etager højt træhus på Østerbrogade 190. Huset skal rumme 20 studielejligheder samt en café. Danmarks hidtil højeste træhus er på fire etager og ligger i Lisbjerg ved Aarhus.

Fakta om Marmormolen:
Højde: 36 meter
Antal kvadratmeter: 28.000
Antal etager: Otte
Hvor kommer træet fra: Europa
Hvem laver træet: Tyskland eller lande i Skandinavien + Finland
Byggeriet sættes i gang ultimo 2021
Bygningen forventes at stå klar i 2024
Forventet reduktion på ca. 6.660 ton CO2 på råhuset

 

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »