Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Udvidelsen af Kongens by mod nord

Østerport lå en gang ved Kongens Nytorv. Det var Kong Christian IV som udvidede byen mod nord, og anlagde Nordre Toldbod – hele Københavns ankomstterminal. Foredrag med Holger Munchaus Petersen på Østerbro Bibliotek.

Man kan komme helt tæt på Nordhavns historie, når tidligere leder af Toldmuseet, Holger Munchaus Petersen, fortæller om Københavns Toldbod 1. februar på Østerbro Bibliotek. I starten af 1600-tallet gik Københavns bygrænse ved  Kongens Nytorv – og Østerport lå foran det nuværende Magasin du Nord.

Da Metroen blev anlagt, opdagede arkæologerne den oprindelige Østerport og en del af bymuren, godt gemt under jorden foran Magasinbygningen. Den østvendte port var en del af en befæstning, som imidlertid mistede sin betydning, da Kong Christian den Fjerde i 1624 igangsatte en enorm udvidelse af Rigets hovedstad mod nord.

Københavns ankomstterminal
Landområdet og strandbredden blev opfyldt af jord og affald, og var fra 1630 en integreret del af byen.

Men der var også brug for bedre kontrol med de mange skibe, som anløb København. Så på den yderste plads langs vandet mod nord anlagdes en Toldbod med en bom over sejlløbet, så skibsfarten ind og ud af havnen kunne kontrolleres.

Mange billeder af København viser byen set fra Valby bakke, som rejsende fra Sjælland mødte byen, men langt de fleste rejsende fra ind- og udland kom af den mere behagelige søvej til København. 

I de følgende 200 år kan Toldboden vel nærmest kaldes samtidens kombinerede Hovedbanegård og Lufthavn.Toldboden var det sted, hvortil rejsende fra nær og fjern modtog deres allerførste indtryk af København. 

Også et par røverhistorier
Alt dette og meget mere vil historikeren Holger Munchaus Petersen fortælle om 1. februar kl. 19-21 på Østerbro Bibliotek.

Udover at fortælle om forholdene og begivenhederne på og omkring Toldboden, kommerhan også ind på  de karakteristiske bygninger som f.eks. Toldkammerbygningen fra 1733 – og han vil  servere nogle gode røverhistorier om smugleri. 

Holger Munchaus Petersen var i årene fra 1979 – 2004 opbygger og leder af Toldmuseet – siden Told-Skat Museet på Københavns Toldbod og siden i Dahlerups Pakhus i Frihavnen. Han har desuden skrevet adskillige artikler og bøger om Skibsfart. 

Tæt på Toldboden. Torsdag 1. februar kl. 19-21. Østerbro Bibliotek. Dag Hammerskjölds Allé 19. Pris: 30 kr.

Foto: Maleri af Giovanni Antonio Cesari 1754. Statens Museum for Kunst.

Du skal have abonnement for at læse denne artikelFå adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve

Close

Translate »