Selvbetjening for abonnenter

Gå til Selvbetjening I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

Unge i Nordhavn kommer sidst i gymnasie-køen

Nordhavns unge kan ikke forvente at få plads på hverken Gefion eller Gl. Hellerup gymnasier, selv om det er de to nærmeste STX-ungdomsuddannelser. De bor for langt væk til at blive optaget direkte, og må derfor søge gymnasier endnu længere væk.

Det skriver Københavns Kommune i et notat om behovet for et nyt gymnasium i Nordhavn. Og budskabet er også sendt direkte i et brev til regeringen fra overborgmester Lars Weiss (S):

“Når vi kigger på de nærmeste gymnasier, Gefion og Gl. Hellerup, er de allerede fyldt op med elever, der bor inden for kortere transporttider end langt de fleste indbyggere i Nordhavn vil få. Så længe transporttid – eller afstand – er det afgørende kriterium for tildeling af uddannelsespladser, vil elever i Nordhavn i fremtiden blive fordelt til gymnasier, der er endnu længere væk fra deres bopæl, med uacceptabelt lang transporttid til følge,” står der i brevet.

Gefion Gymnasium og Gl. Hellerup Gymnasium har for skoleåret 2024/2025 måttet afvise i alt 248 ansøgere med længere transporttid end hhv. 15 og 16 minutter. Det skyldes reglen om, at gymnasierne skal optage de elever, som bor nærmest, først. (Notat til Borgerrepræsentationen, februar 2025).

Gymnasier som Rysensteen, Christianshavns Gymnasium, Øregård og Aurehøj oplever også kapacitetsudfordringer.

Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har beregnet, at der i hovedstaden (Frederiksberg, København, Tårnby og Dragør) var gymnasiekapacitet til 3.372 elever sidste år, mens der var 3.784 ansøgere. Det vil sige at cirka 400 ansøgere blev henvist til gymnasier udenfor området, f.eks. gymnasier i Ishøj og Avedøre.

Derfor mener Københavns Kommune at Nordhavn – som bliver hjem for 40.000 indbyggere, når bydelen engang er færdigudviklet – bør have sit eget gymnasium.

Forvaltningen anbefaler, at der bliver reserveret en grund tæt ved en af bydelens kommende metrostationer – Levantkaj eller v/ Nordhavn C.
Københavns Kommune kan dog ikke selv beslutte at bygge og drive et gymnasium. Undervisningsministeriet har eneretten til at oprette gymnasierne som selvejende institutioner. Og ansøgninger om at udvide eller oprette gymnasiale uddannelser skal også behandles af Region Hovedstaden.

Fakta: Ansøgningsfælden:
Ansøgere til offentlige ungdomsuddannelser i Danmark fordeles først efter en prioritering foretaget af ansøgeren. Hvis der er flere førsteprioritetsansøgere end pladser på en given uddannelse, afgøres optaget af ansøgernes transportafstand til uddannelsen, så ansøgere med kortere afstand bliver optaget først. Hvis en ansøger ikke kan få plads på en uddannelse i deres prioriterede liste, fordeles ansøgeren manuelt til en uddannelse med maksimum 45 minutters transporttid. Ansøgere kan ikke komme ind på deres sekundære prioriteter, såfremt de pågældende gymnasier allerede er fyldt op med 1. prioritetsansøgere som tilfældet vil være på de fleste gymnasier i København og lige nord for.
Ansøgere i et område, der generelt har relativt langt til nærmeste gymnasium, kan som følge af denne fordelingsmekanisme have en systematisk ulempe, når det kommer til at få en plads på en nærliggende ungdomsuddannelse.

(Notat til Borgerrepræsentationen, februar 2025, Økonomiforvaltningen)

Du skal have abonnement for at læse denne artikel Få adgang til Nordhavn Avis - Første måned på gratis prøve
Close

Translate »