På Svanemølleholm er AP Pension og Nykredit ved at bygge domiciler med et samlet areal på 57.500 etagemeter. Byggeriet er certificeret efter DGNB standarderne for bæredygtigt byggeri.
For at opnå en DGNB-certificering tages der bl.a. højde for byggematerialers livscyklus, transport, forbrug af energi samt vand under og efter byggeriet, holdbarhed, tilgængelighed og indeklima.
MT Højgaard udfører totalentreprisen i samarbejde med PLH Arkitekter. Her har man valgt at bygge de indvendige vægge med Ytong porebeton, der udelukkende består af naturlige råstoffer – sand, kalk og vand.
“Valget skyldes bl.a., at det er lavet af uorganisk materiale, og at man kan indsamle det resterende porebeton i Xella Big Bags, som Xella afhenter direkte på byggepladsen. På den måde har porebetonen en forholdsmæssig lav CO2-udledning vurderet på den samlede livscyklus”, udtaler Jan Boyer Olsen, som er senior projektchef hos MT Højgaard.
AP Pension og Nykredit i færd med at opføre det bæredygtige domicilbyggeri på 57.500 etagemeter.Valget af porebeton til opførelsen af væggene møder også stor opbakning fra Jesper Villadsen, der er partner hos Howico, som monterer væggene på Svanemølleholm projektet:
“Med Ytong kan man gå skridtet videre med genanvendelsen af materialerne på en simpel måde. Vi får leveret store gule sække, hvorpå der med stor skrift står Ytong, hvilket gør, at andre på byggepladsen ikke er i tvivl om, at sækkene kun er forbeholdt porebeton. De kan nemt transporteres rundt på en palle, så man mindsker svineri og samtidig sikrer, at alt overskydende materiale genanvendes, siger Jesper Villadsen.
Også digitalisering spiller en rolle for at et byggeri kan blive så bæredygtigt som muligt. MT Højgaard har anvendt et moderne og effektivt ‘BIM-system’ som gør at MT Højgaard kan tilgå en komplet 3D-model af bygningerne samt alle relevante data og beregninger.
“Med digitaliseringen kan vi overskueliggøre hele projektet og optimere planlægningen, undgå fejl samt mindske materialespild. Med BIM-systemet fra Xella kan vi for eksempel sikre, at vi får leveret den eksakt nødvendige materialemængde, hvorved vi undgår spild. Samtidig kan vi sikre, at der ikke forekommer kollisioner med rør, der ramler ind i hinanden – da vi kan se ind bag væggenes ydre”, siger Jan Boyer Olsen fra MT Højgaard.