Polerne smelter, grundvandet stiger, og skybrud oversvømmer veje og huse. Det er ikke længere et spørgsmål om hvis, men hvornår vandet kommer – og hvordan vi tilpasser os. Ny udstilling på DAC tager fat om den nye våde virkelighed.
Vand er en af vor tids største udfordringer. Stigende havniveauer og hyppigere skybrud kræver radikale ændringer af byernes design og organisering. Byer som København, Venedig og Jakarta er allerede i gang med at forholde sig til det uundgåelige spørgsmål: Hvordan kan vi tilpasse os vandet fremfor at bekæmpe det?
Udstillingen ‘Vandet kommer’ udforsker forholdet mellem vand, mennesker og natur i en hastigt forandret verden , men udstillingen giver på trods af dystre udsigter også håb og muligheder.
Udstillingen ‘Vandet kommer’ giver aktuel viden og fremviser vilde visioner, realiserede projekter og historiske perspektiver. Og den fortæller hvordan forskere, arkitekter, byplanlæggere, kommuner og organisationer arbejder sammen om at skabe løsninger til den nye virkelig hvor vandet på mange måder kommer tættere på menneskerne.
Man kan bl.a. lære mere om skybrudsprojektet Karens Minde Aksen i Sydhavn, hvor en en sti af mursten slynger sig som en flod gennem et grønt landskab. På tørre dage kan man gå på stien og nyde naturen, og når regnen falder tungt, fungerer området som skybrudssikring.
Det samme gælder Københavns første klimatilpassede byrum Tåsinge Plads, hvor det 1000 kvadratmeter store by-vildnis kan forsinke og nedsive regnvand fra et omkringliggende område på ca. 8000 kvadratmeter.
Man oplever også Hamborgs havnepromenade som blev hævet til 7 meter over vandoverfladen efter en stormflod i 1962.
Den nye promenade fra 2019, designet af Zaha Hadid Architects, blev hævet med yderligere 1 meter og kombinerer sikkerhed med opholdsmuligheder, caféer og panoramaudsigter.
I udstillingen kan man også opleve elementer fra den danske udstilling ‘Coastal Imaginaries’ på Arkitekturbiennalen 2023. Installationen ‘Mermaid Bay’ af Christian Friedländer viser et dramatisk diorama af et fremtidigt kystlandskab, delvist opslugt af havet. Gennem lys og lyd skildres kystlandskabets skrøbelighed og klimaforandringernes realiteter for at give en dybere forståelse af naturbaseret design i vådområder.
Vandet kommer. Udstilling frem til 23. marts 2025. DAC. Bryghuspladsen 10.