Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.
louise sihm knudsen halvtotal

Nordhavns nye præst drømmer om en katedral

Men indtil kirken en gang bygges, skal kirken være til stede i Nordhavn med pop-up events, containergudstjenester og vielser i The Silo. Det er nogle af tankerne hos Louise Sihm Knudsen, den nye fastansatte præst i Hans Egedes Kirke – som også er Nordhavns kirke.

Næste søndag 19. december holdes der instættelsesgudstjeneste for Louise Sihm Knudsen, nyansat præst i Hans Egedes Sogn, og den første fastansatte præst i kirken i mange år. Louise Sihm Knudsen glæder sig til sin nye præstebolig på Fortkaj, og til sin nye stilling, hvor Nordhavn spiller en stor rolle.

Helt ny kirke
I omkring 15 år var den faste præst i Hans Egedes Kirke på permanent orlov, og kirken måtte klare sig igennem med vikarpræster, samtidig med at det daværende menighedsråd havde et meget lavt aktivitetsniveau. 

I 2020 blev næsten hele menighedsrådet udskiftet, den tidligere præst gik på pension, og man kunne endelig begynde at lede efter en ny. Valget er nu faldet på Louise Sihm Knudsen, som de sidste to år har været vikarpræst i kirken.

“Den tidligere kirke i Hans Egedes Sogn var missionsk og højkirkelig, men først og fremmest havde man det indtryk, at den befandt sig i et tungt, sort hjørne, og i høj grad sejlede sin egen sø. Jeg står for noget helt andet. I dag har vi et nyt menighedsråd, og en sognet er udvidet med hele Nordhavn. Vi har ingen arv og gæld, alt er nyt, og vi kan begynde at skrive en ny historie,” siger Louise Sihm Knudsen.

louise sihm knudsen tallFørste kvindelige præst
“Der bliver en speciel dag”, siger Louise Sihm Knudsen om sin indsættelse. 

“Jeg bliver jo for det første den første kvindelige præst, som fastansættes i sognet. Jeg tænker at jeg vil være både ydmyg og spændt. Men først og fremmest glæder jeg mig,”, sig hun på sit kontor i Hans Egedes Kirke i Vardegade 14. 

En solid og praktisk indrettet kirke fra begyndelsen af 19-tallet, hvor der bl.a. er et stort lokale ved siden af kirken som kan bruges til møder og kulturelle arrangementer. Senest har Nordhavnskoret fået øvelokale her.

Lyngvild på væggen
Hendes kontor er ved at blive sat i stand, og alt er taget ned fra væggene. Derfor har Louise Sihm Knudsen indtil videre hængt en enkelt plakat op. En plakat med et af designeren Lim Lyngvilds omstridte kirkebilleder- ‘Lysets Engel’: En engel med blottet bryst står med store og hvide vinger midt mellem tre ret fredelige løver, som er ved at fortære et bytte. 

“Jeg ved ikke om det bliver hængende. Men det var, hvad jeg lige kunne finde på at hænge op. Motivet får mig til at tænke på flere ting. For eksempel at vi i den nyeste bibeloversættelse kan læse at mennesket har fået ansvaret for jordens dyr og planter. Tidligere stod der, at mennesket var herre over dem.”

Bæredygtighed og kunst
Imens hun var vikarpræst i sognet, lagde det nye menighedsråd en strategi, som blandt andet betyder at kirken skal være bæredygtig. I den praktiske drift, men også i sit kristne budskab. En andet mål er at kirken skal arbejde med kunst som inspiration og omdrejningspunkt. Det er nok derfor, at Jim Lyngvild har fået lov til at komme op på væggen indtil videre,” siger Louise Sihm Knudsen.

Lærer og kunsthandler
Hun er uddannet teolog i 1992, men arbejdede som bl.a. lærer og kunsthandler frem til 2015, hvor hun blev ordineret som præst, og begyndte at arbejde som vikarpræst i Københavnsområdet. 

Hun har også været en aktiv skribent på bl.a. religion.dk og kristendom.dk om “alt mellem himmel og jord, for eksempel analyser af salmer”. 

2019-21 var hun vikar i Hans Egedes Kirke, så det var en velkendt præst, menighedsrådet valgte at fastansætte. Og sammen med et nye menighedsråd er Hans Egedes Kirke i gang med en stor forandringsproces.

“Fra at være en lille forkølet familie, er menigheden ved at ændre sig. Især på grund af de mange nye fra Nordhavn. For eksempel kommer der flere og flere yngre her for at få døbt deres børn. Tidligere foregik det om lørdagen, men nu har vi lagt det ind som en del af søndagens gudstjeneste. For at nå det hele, starter den nu klokken 10”.  

Flytbar kirkecontainer
Hun ser kirken i Vardegade som er god ramme for alt det, som en kirke skal kunne. Men kirken skal også være til stede ude i Nordhavn. Det er også dér, at Louise Sihm Knudsen snart skal bo. Den nye præstebolig står snart klar i en ny ejendom på Fortkaj. 

En nybygget kirke kommer der ikke lige med det samme. Både Sydhavn og Ørestad står foran i køen, når det skal besluttes, hvor den næste nye kirke skal bygges. At Nordhavn FÅR en kirke, er der til gengæld ikke tvivl om. Bydelen vil vokse enormt i de kommende år.

“I mellemtiden skal vi være til stede derude, uden kirke. Det er ikke ukendt for de kristne. Vi havde jo ikke en fysisk kirke før omkring år 300. Og her i kirken har vi masser af idéer.  Det kunne være et kirkeskib, som vi afprøvede under Kulturhavn Festivalen. Men det kunne også være en ‘kirkecontainer’ som kunne flyttes rundt i Nordhavn.

Vi har også planer om at være mere eventorienterede, f.eks. arrangerede vi alsang 2. december, med engelske jule-carols på programmet, så de mange ex-pats I Nordhavn kunne synge med. Vores organist spiller accordion, som musikken kan komme ud til alle. Vi har allerede faste “walk-and-talks” hver tirsdag kl. 17,” fortæller Louise Sihm Knudsen begejstret. 

Hun har også talt med menighedsrådet om at foretage udendørs vielser i Nordhavn. 
“Der er masser af ting, vi skal prøve af. Og når kirken kommer, synes jeg at vi skal tænke vildt. Der er plads til en katedral i Nordhavn. Tegnet af en af vores største arkitekter. Hvorfor ikke?” siger Nordhavns nye præst.

 

 

 

Close

Translate »