Der er stille på Nordhavns spiseteder midt i januar, og mange restauratører må sno sig for at overleve. En enkelt er bukket under, men de mange nye restauranter, der er på vej, giver ikke nervøsitet. Tværtimod.
Lige nu er der ni restauranter i Nordhavn plus et par kaffebarer, som også serverer mad. Mange af dem ligger nærmest øde hen i vinteren, hvor Nordhavn ikke er en attraktiv destination for badegæster og turister. En rundspørge, som Nordhavn Avis har foretaget blandt restauratørerne, viser, at mange må sno sig for at klare vinteren. Én er begyndt at arbejde med Sweetdeals, en anden holder lukket om mandagen, mens et par stykker holder endog meget lange juleferier, der strækker sig langt ind i januar og februar.
Om kort tid får biografbygningen to restauranter i stueplan og måske en på øverste etage, ligesom Frihavnstårnet får en restaurant, og den røde by inden for nogle år også skal være et område med både butikker og restauranter.
Det er selskabet Nordic Real Estate Partners (NREP), som står for udviklingen af detailhandelen og restaurationslivet i Nordhavn på vegne af By & Havn. I en stor del af ejendomsprojekterne i Nordhavn har By & Havn købt lokalerne i stueplan tilbage fra udviklerne, og sat NREP til at udvikle et handelsliv efter nogle særlige retningslinier for bæredygtighed, design og lokalt engagement.
En af dem, som har været restauratør i området længst, er Peter Altenburg, som ejer Bar Uno. Han roser NREP for den diversitet der er opstået i restaurationslivet i Nordhavn, men mange forskellige restauranter med hver sin skarpe profil. han glæder sig også over åbningen af både biograf og metro, som gerne skulle trække endnu flere mennesker til Nordhavn. Alligevel er der skår i glæden.
”Jeg behøver ikke falde på halen over vores (restauratørernes, red.) evne til at tiltrække gæster fra andre dele af byen. Eller mangel på samme. I vintermånederne har samtlige restauranter svært ved at opnå et absolut minimumsgrundlag for at drive forretning. Det giver en spøgelsesbyagtig fornemmelse for besøgende, som måske ikke har oplevet det hektiske, inspirerende, folkelige, inciterende og St. Tropez-lignende Göteborg Plads om sommeren,” siger han.
Han er bange for, at de store spillere på markedet som for eksempel Madklubben ender med at stjæle scenen fremfor de nuværende ”blærede forretninger med enestående story telling og et imagefyldt produkt.” Men noget skal der ske for at trække et større publikum til Nordhavn.
Aarstiderne lukker i Nordhavn
Aarstiderne lukker deres spisested på Göteborg Plads inden for det næste halve års tid.
”Det er gået fint, og vi er meget glade for vores location i Nordhavn. Men vi er ikke en café eller restaurant i klassisk forstand, vi fokuserer derimod på fællesspisning for vores medlemmer og på arrangementer. Vi er heller ikke en rigtig pop-up-restaurant, men vi skifter placering ind imellem, og det har hele tiden været planen, at vi skulle flytte til et andet sted. Lige nu er vi i gang med at bygge vores næste location i Sydhavn. Planen er, at vi er ude af Nordhavn om et halvt års tid,” siger Bjarke Bille Hal Fra Aarstiderne.
Farvel til en vinbar
Just a Winebar i Murmanskgade har været lukket siden nytår, og er ifølge CVR-registreret under konkursbehandling. Vinbaren er ikke lukket på grund af konkurrencemellem restauratørerne i Nordhavn, siger vinabrens indehaver, Tim Faber. Faktisk kom konkurrencen blandt Nordhavns spisesteder vinbaren til gode.
”Jeg kan godt forestille mig, at konkurrencen er hård blandt dem, der serverer mad. Men jeg har ofte oplevet, at både Silo sendte kunder i min retning til drinks, ligesom jeg ofte har kunnet mærke et ryk, når Buvette lukkede tidligt om aftenen,” siger han.
Det var en klausul i hans kontrakt, der endte med at tage livet af den populære vinbar.
”Jeg har en klausul om, at jeg skal servere morgenmad for hotellets (det nærliggende Hotel Stay, red.) gæster hver dag fra syv til ti, men der er ingen gæster og derfor ingen økonomi i det. Det koster mig 1000 kroner pr dag at have åbent til morgenmad, og sidste år omsatte jeg for 33.000 kr. til morgenmad,” siger han ærgerligt.
Fordi han ikke har haft økonomi til at have personale om morgenen, har han ofte selv stået der, og det har kostet dyrt.
”Når jeg er der til morgenmad, kan jeg ikke stå og servere vin og underholde hele aftenen 365 dage om året.”
Desuden har det kommende byggeri på Redmolen skræmt ham væk, for til foråret begynder byggeriet derude, og det betyder støv, larm og lastbiler, som kommer til at kunne mærkes på vinbarens 33 udepladser. Tim Faber vil dog ikke afvise, at han en dag vender tilbage til Nordhavn, for som han siger, er han i lidt af en identitetskrise efter at have skænket vin i bydelen de seneste to et halvt år.
”Jeg smækker ikke med døren, og da jeg sagde farvel 1. januar med flæskestegssandwich til gæsterne, og der kom 80-90 mennesker og sagde farvel, var jeg rørt.”
Anders Barsøe, direktør, Letz Sushi, Bordeauxgade
Hvordan går det for jer? Kan I mærke konkurrencen?
“Det går godt, men der er kæmpe forskel på sommer og vinter. Jeg synes, vi har fået godt fat i markedet selv i de kolde måneder. Det er dog især takeaway, vi har fat i, for på hverdagsaftner har vi ikke altid ret meget mere end 8-12 gæster.”
Hvad siger du til at der kommer en håndfuld nye restauranter til området?
“Hvis der er ti nye sushirestauranter, vil svaret nok ikke være det samme, men jeg synes faktisk, NREP går op i, at det skal kunne hænge sammen herude. For eksempel ringede de og informerede mig, da Sushi Anaba skulle åbne, men de er jo et helt andet koncept end os. Jeg tror faktisk ikke, det er en dårlig ting, at der kommer nye restauranter, for så kan området blive en destination, og det er det ikke endnu.”
Anniken Sand, medejer Istid, Gøteborg Plads:
Hvordan går det for jer, og kan I mærke konkurrencen?
“Vores vinter er ikke gået så godt, for det har været svært at kommunikere, at vi begyndte at sælge varm mad og ikke kun is. Sommeren er noget helt andet, men om vinteren skal vi virkelig have en overlevelsesstrategi, fordi vi ellers kun sælger is. Jeg oplever ikke hård konkurrence, men snarere at der ikke er så mange mennesker i området endnu. Men de lokale bakker os op, og det skal nok blive godt, når der kommer flere beboere herud.”
Hvad når der kommer nye restauranter?
“Så må vi håbe, at folk er meget sultne!”
Morten Egesborg-Brünnich, medejer Spanske Fristelser, Sandkaj
Hvordan går det for jer, og kan I mærke konkurrencen?
“Det går godt, men vi har været nødt til at begynde at bruge Sweetdeals og den slags. Nu venter vi på, at metroen åbner, for det kan godt give noget, ligesom biografens åbning har gjort det. Jeg synes ikke, konkurrencen er hård, selv om jeg godt kan se, at nogle af stederne herude gibber efter vejret. Men vi er blevet taget godt imod, og naboerne kommer tit og spørger til os. Men vi startede på et kropumuligt tidspunkt og havde ikke ret meget kapital med, så det har været lidt op ad bakke, men nu er vi begyndt at have nogle gin-arrangementer, og de blev udsolgt på kun tre dage.”
Hvad siger I til, at der kommer mange nye restauranter?
“The more, the merrier. Eller sagt på godt dansk: Jo flere restauranter, desto større udvalg og flere besøgende.”
Julie Nielsen, daglig leder Buvette, Göteborg Plads
Hvordan går det for jer, og kan I mærke konkurrencen?
“Vi har oplevet en nedgang efter sommeren, men det havde vi også ventet. Nu holder vi lukket om mandagen, for den er helt død. Jeg synes dog, januar går godt, for vi kan mærke, at biografen er åbnet. Samlet set har det været et godt år, vi har haft åbent, og beboerne har taget godt imod os, og vi har lært meget om målgruppen. Kajen var jo fyldt i sommer, men når man kigger ud nu, er der ikke ret mange.”
Hvad siger I til, at der kommer mange nye restauranter?
“Det gør ikke noget, for jeg synes, NREP er gode til at skabe diversitet i området, og det hele er jo ikke franske restauranter. De planlægger det godt. Der kommer også mange nye mennesker til området lige nu.”
Peter Altenburg, indehaver Bar Uno, Gøteborg Plads
Hvordan går det for jer, og kan I mærke konkurrencen?
“Det går godt for Nordhavn og udbuddet af restaurantoplevelser i 2150. Der er en dejlig diversitet i udbuddet af restauranter, der ganske sikkert vil tiltrække flere mennesker over tid til området. Med åbningen af Big Bio bliver det interessant, om Nordhavn vil opleve en publikumsgennemstrømning, der vil være effektiv nok til at holde hånden under nuværende og fremtidige restauranter i de affolkede vintermåneder i denne del af vores enestående metropol.”
“De sidste tre år har der ikke været mennesker nok i området til at forsvare antallet af spise- og drikkerelaterede oplevelser. Otte ud af ti forretninger udbyder varer, der kan fortæres, hvilket betyder, at de otte kæmper om det samme rådighedsbeløb hos områdets beboere. Hvis ikke beboerne havde været så ovenud dygtige til at bruge de lokale tilbud, havde projekt Nordhavn aldrig kunnet lade sig gøre. For det skal vi alle være taknemmelige.”
Hvad siger I til, at der kommer så mange nye restauranter til området?
“Min bekymring er, at det kun er de største spillere på markedet, der kan klare de affolkede måneder. Det vil medføre, at koncepter som Madklubben vil drive området i en retning, hvor der er mindre incitament til at besøge Nordhavn, da gæsten ikke længere er i fokus. Området vil i denne opbygningsfase konstant have brug for dem med noget på hjerte.”
Restauranter i Nordhavn:
Spanske Fristelser – Sandkaj
Sushi Anaba – Sandkaj
Buvette – Gøteborg Plads
Restaurant Silo – Helsinkigade
Letz Sushi – Bordeauxgade
Kini Kini – Gøteborg Plads
Bar Uno – Gøteborg Plads
Istid – Gøteborg Plads
Restauranter på vej:
To i Biografbygningens stueetage, mens overetagen er uafklaret.
Én i Frihavnstårnet
Et ukendt antal i Røde By
Lukket eller på vej til lukning
Just a Winebar
Aarstiderne – Gøteborg Plads