Selvbetjening for abonnenter

[maxbutton id="1"] I selvbetjeningen kan du administrere dit abonnement, for eksempel ændre perioder, tilmelde nyt betalingskort eller opsige.

X-men Apocalypse: Smækfyldt med effekter og ligegyldigt indhold

x• Siden X-men fra 2000 har Hollywood og horder af biografgængere tygget sig igennem i alt otte X-men film. Med flere af dem instrueret af Bryan Singer, bliver dette nu den niende og (sandsynligvis) andensidste i rækken

1stjernerX-Men: Apocalypse. Instruktion: Bryan Singer. Medvirkende: Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, James Mcavoy, m.fl. Varighed: 142 min.

Hvis man på dette tidspunkt stadig er interesseret i at se Charles Xavier (James McAvoy) og co. forsøge at redde sig selv og resten af verden, er der store chancer for at man allerede ved mere om denne serie end undertegnede.
Som barn var X-men altid højt på listen over yndlingssuperhelte, da de ofte var mere sårbare og forvirrede end de mennesker, der forsøgte at udrydde dem. Desværre bliver barndomsminder om superhelte i disse dage ikke udryddet af superskurke, men af Hollywoods grådige produktionsselskaber.

’X-men: Apocalypse’ foregår i 80’erne – før mange af de andre film – hvor den generelle befolkning føler mistillid og frygt overfor mutanterne. Det er sagt mange gange før, men 80’ernes vilde farver, store hår og spandexdragter er på mange måder det perfekte årti for superhelte. Tilsæt den kolde krigs supermagter og atomvåben, og så har man grundstenen for de fleste superheltefilm.

I ’X-men: Apocalypse’ møder vi for anden gang En Sabah Nur – eller Apocalypse – spillet af Oscar Isaac. Apocalypse er efter sigende verdens første mutant. Inspireret af egyptiske guder med overnaturlige evner og muligheden for at mangedoble enhver mutants kræfter vågner Apocalypse op til en verden fuld af massemedier, verdenskrige og overdåd. I det gamle Egypten var Apocalypse gud, men nu er han erstattet af kapitalismens forbrug, atombomber og popstjerner. I sit forsøg på en generobre sin trone samler han, de stærkeste mutanter han kan finde til at hjælpe ham i overtagelsen af verden og Professor Xaviers telepatiske evner.

Apocalypse er altså ikke bare et symbol på den altødelæggende undergang, men en utopi om en verden uden falske guder og idoldyrkelse. Han ønsker en revolutionær omvæltning af den kolde krigs dødvande mellem USA og Sovjetunionen, hvor Apocalypse selv bliver menneskehedens almægtige hersker.

Som film bringer ’X-men: Apocalypse’ intet nyt under solen. Den er en flad ballon i slutningen af en filmserie, der for længst burde have smidt håndklædet i ringen. Hvad værre er, så har holdet bag denne film spækket de 2 timer og 24 minutter med så meget ligegyldigt indhold, at manuskriptforfatterne desperat forsøger, at lukke alle plothullerne de åbner i løbet af filmen. Det lykkedes ikke. Dertil kommer en decideret angreb af digitale effekter, der gang på gang demonstrerer eksplosioner og mutantkræfter meget længere end behøvet. De gange hvor filmen ikke er decideret forudsigelig og langtrukken, sættes tempoet så højt op, at halvdelen af plottet går tabt i henslængte bemærkninger.
Skuespillernes præstationer er ligegyldige for filmen, da vi sjældent får mere end et minut med hver karakter i det forholdsvis omfattende persongalleri.
Det eneste egentlige positive denne anmelder fandt ved ’X-men: Apocalypse’, er dens evne til at betale store summer til sine skuespillere, så folk som Jennifer Lawrence og Oscar Isaac kan spille med i langt bedre film med mindre budgetter.

Close

Translate »